11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

08.10.2019 / 14:32 Politika - Trilateralni sastanak

Poruke iz Beograda: BiH, Srbija i Turska opredijeljene za mir

Poruke iz Beograda: BiH, Srbija i Turska opredijeljene za mir
Foto: Pixsell / Vijesti.ba
U Beogradu je danas održan trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Domaćin sastanka u Palati Srbija bio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Našu zemlju predstavljali su predsjedavajući i članovi Predsjedništva Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, a Tursku predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da bi volio da se ne mašta o tome "kako ćemo jedni druge da uništimo, već da pomognemo".

On je pozvao građane Srbije da u što većem broju danas u Rači dočekaju turskog predsjednika Erdogana i pozdrave ga.

"Neću da govorim koliko je to fantastično za našu trgovinsku razmjenu. Danas smo potezali mape u koje smo ucrtavali auto-puteve i pruge, ali mislim da smo svi sa zadovoljstvo gledali kako možemo da popravimo živote ljudi. Kada povezujete ljude onda oni bolje razmišljaju o suživotu. Za nas je taj prsten koji treba da spaja Beograd i Sarajevo, veoma važan, time bismo spojili Srbe iz Beograda i Bošnjake iz Sarajeva, uvezali bismo se, jedni do drugih bi mnogo lakše dolazili. Za tri sata lagane vožnje od Beograda do Sarajeva", kazao je Vučić.

On je dodao kako je Erdogan svojim ostankom na sastanku danas pokazao koliko je značajno prijateljstvo.

"Jedna od rijetkih stvari oko koje ćemo biti složni svi je kao da je postojala nevidljiva ruka koja nije dozvoljavala da se stvaraju komunikacijske veze. Želim da vas obavijestim da će most preko Save biti izgrađen našim parama i izgradnja će trajati tri godine. Time se spajamo sa Bijeljinom, ići će do Brčkog i Tuzle", istakao je predsjednik Srbije.

On je poručio kako mu je izuzetno drago što je danas razgovarao s članovima Predsjedništva BiH Komšićem, Dodikom i Džaferovićem, te Erdoganom.

"Za nas je ovo veoma važno, jer nakon sastanka počinjemo s formalnim radovima na približavanju Beograda i Sarajevo kroz otvaranje autoputa", kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je kazao da su ovakvi sastanci bitni za izgradnju mira u regionu, te da bi uskoro moglo doći do formiranja Vijeća ministara BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je organizovao današnji trilateralni sastanak Srbija-BiH-Turska u Beogradu, a turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na iskazanoj spremnosti da se nastavi razgovor između tri zemlje.

- Danas je to veoma važno zuato što nakon ovih sastanaka imamo i formalno obilježavanje naše saradnje kroz otvarnaje dionice autoputa, koji bi trebao da poiveže Beograd i Sarajevo, dakle RS, Srbiju i BiH i omogući bolju komunikaciju - kazao je Dodik nakon trilaterale.

Razgovarano je i o nekim drugim razvojnim projektima, kao što je gasovod Turski tok, za šta je, kako je naveo, zainteresovana RS.

- Isto tako iskazali smo i spremnost da se na nekim drugim investicijama, kao što je željeznička pruga, izvrši modernizacija i eventualno izgradnja novih krakova - kazao je Dodik.

Tu je, dodaje, svakako i potreba da se očuva dobra politička saradnja, stabilnost i mir.

- Riječi gospodina Erdogana da treba izbjeći bilo kakav eventualni etnički sukob na ovim prostorima i graditi mir je svakako prihvatljiva za sve nas. Želimo da to činimo i da u tom pogledu nižemo uspjehe - naveo je Dodik.

Ističe da BiH ima svoje silne unutrašnje probleme i nije u poziciji da ih brzo rješava, kao što ih je Srbija riješila sa Turskom.

- Mi smo u ozbiljnom zaostatku vezano za operacionalizaciju projekata autoputa, ali i vjerujemo da bi moglo doći do formiranja Savjeta ministara koji bi operativno trebao da deblokira i ovu vrstu saradnje - naglasio je Dodik.

Sagovornici su se, kako je dodao, složili da iduće godine trilateralni sastanak bude održan u BiH, prenose Vijesti.ba.

- Ovo je dobar forum i dobar oblik saradnje i svakako ga pozdravljam - zaključio je Dodik.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, obraćajući se na konferenciji za novinare, zahvalio je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću što je danas u Beogradu organizovao trilateralni sastanak Srbija-BiH-Turska.

- Republika Turska je stabilizirajući faktor u cijelom regionu. Ona ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na Zapadnom Balkanu - rekao je Džaferović.

BiH i Srbija, nastavlja Džaferović, svoja bilateralna pitanja, kojih ima, rješavat će u bilateralnom dijalogu.

- Postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH i njih treba početi rješavati. Za to je potrebno voditi dijalog.

Danas sam kazao da je potrebna intenzivnija saradnja između institucija BiH i Srbije, jer samo se tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi – konstatovao je Džaferović.

Zajedničko za sve države učesnice trilaterale je, navodi, autoput Beograd-Sarajevo, čiji će početak izgradnje danas biti ozvaničen u Sremskoj Rači, prenose Vijesti.ba.

- To je vrlo važan projekat koji definitivno utiče i na mir i na stabilnost cijelog regiona. Srbija je završila svoje obaveze i unutar sebe i odnose sa Turskom, i danas otpočinje dio izgradnje autoputa kroz Srbiju. Mi u BiH smo preuzeli obavezu da ono što se tiče instuticija BiH što je moguće prije definiramo i nakon toga zaključimo odgovarajuće ugovore i s Turskom i sa Srbijom, kako bi taj projekat što prije bio realiziran - dodao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić je kazao kako je sretan što se u Beogradu razgovaralo o konkretnim stvarima, te da se razgovaralo pored autoputa Beograd-Sarajevo i o unaprijeđenju željezničke infrastrukture.

Rekli smo da ćemo bilateralna pitanja otvarati u međusobnim bilateralnim susretima, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon trilateralnog sastanka Srbija-BiH-Turska.

Komšić je zahvalio domaćinu trilaterale, srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, ali i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na prilici da se u ovom formatu danas razgovara u Beogradu o stvarima koje se tiču isključivo projekata u kojima učestvuju ove tri zemlje.

Prema njegovim riječima, razgovarano je, između ostalog, i o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, njegovim krakovima, mogućnostima finansiranja i načina izvođenja projekata.

Naglašava da su se javile i ideje za nove projekte, koji se tiču željezničke infrastrukture, prenose Vijesti.ba.

- Pošto je riječ o zahtjevnom terenu, bar u BiH, to jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni. Korisni su jer povezujju dvije zemlje, građane BiH i Srbije, a pogotovo mi u BiH imamo veliki interes da se oni realizuju jer ostvaruju povezanost u okviru BiH na nekim komunikacijskim pravcima koji su dosad nedovoljno izgrađeni ili su već saobraćajno zakrčeni - potcrtao je Komšić.

Na kraju svog obraćanja poručio je kako se nada da će se ovi susreti nastaviti, što zvanično, što nezvanično, i da će se otovriti mnogo veći spektar tema koje postoje između tri zemlje.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao nakon sastanka da je Turska odlučna da kroz ovakve sastanke pomogne Srbiji i BiH, te da se nada da će ovo zbližiti i ljude u regionu.

Erdogan je ocijenio plodonosnim današnji trilateralni samit Srbija-BiH-Turska.

Naredni sastanak u tom formatu, kako je rekao, bit će održan u BiH, a zatim i u Turskoj.

- Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam -  poručio je turski predsjednik na konferenciji za novinare.
Kada se radi o Srbiji i BiH, Erdogan smatra da će to zbližiti ljude i zemlje, ali da je najvažnija poenta sastanaka to što se razmišlja o cijelom regionu.

Također je istakao kako bi bilo dobro što prije formirati vlast u BiH, jer nije dobro da zemlja 12 mjeseci nema državnu vlast.

- Problemi sa vladom BiH se moraju riješiti jer bez vlasti se ne može na efikasan način nastaviti sa radom. A drugo, kada je riječ o saobraćaju i autoputevima, preduzimamo korake u tom smislu i ti koraci će, uvjeren sam, još više zbližiti Srbiju i BiH i dovesti do još važnijih dešavanja u budućnosti – napominje Erdogan, prenose Vijesti.ba.

- Put je sinonim sa civilizacijom i sa životom, i ako budemo uspjeli da izvedemo da imamo put između dva naroda, to će imati uticaj i na stanovništvo i spriječiti njegov odliv - dodao je Erdogan.

Naglasio je da će region učiniti mjestom koje privlači ljude i da zbog toga oni neće odlaziti iz svoje domovine.

Na kraju obraćanja zahvalio je predsjedniku Srbije na domaćinstvu i dodao da se raduje predstojećim sastancima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo