15°C
Mostar 17°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

08.10.2019 / 08:22 Regija - Direktor IFIMES-a

Bećirović: Region polako, ali sigurno ide naprijed

Bećirović: Region polako, ali sigurno ide naprijed
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Regionalna politička saradnja nije floskula, jer ona omogućava da se obim ekonomske saradnje održi i da se nadogradi.

Rekao je ovo sinoć na srbijanskoj televiziji O2 Zijad Bećirović, direktor Intituta IFIMES iz Ljubljane govoreći o ideji stvaranja ekonomske unije Balkana

- Između zemalja Zapadnog Balkana 70-80% robne razmjene se odvija u regionu. Mnogi poređuju ovu zamisao sa Jugoslavijom, ali pogledi nisu važni, važni su podaci. Ekonomska saradnja mora biti u funkciji mirovnog projekta, izjavio je Bećirović.

Pored trilaterale u Beogradu u kojoj učestvuju Srbija, Turska i Bosna i Hercegovina, Srbija će biti domaćin još jednog samita u Novom Sadu gde će se sastati premijer Albanije, premijer Severne Makedonije i predsjednik Srbije.

- Dvije trilaterale u Srbiji su naznake da postoji mogućnost napretka i da region, polako, ali sigurno ide naprijed, dodao je Bećirović.

Politička volja je presudna u donošenju odluka u vezi sa eventualnim stvaranje Balkanske ekonomske unije. Neki od zvaničnika zemalja u regionu nisu prihvatili ideju o pravljenju nove unije na prostoru Balkana. Crna Gora je sada jedina država kojoj ideja nije prihvatljiva.
 
- Naša analiza govori da je najznačanija politička figura u ovom dijelu Evrope, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, to su potvrdili i međunarodni faktori. Sve aktivnosti posljednjih nedelja jasno govore da Aleksandar Vučić rebrednira i repozicionira Srbiju na mapi svijeta, rekao je Bećirović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo