19°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

07.10.2019 / 20:00 Politika - Loša poruka

Čapljina slavi neustavni praznik: Sjednice počinju himnom Hrvatske

Čapljina slavi neustavni praznik: Sjednice počinju himnom Hrvatske
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Čapljina od 1993. koje se Bošnjaci ovog od nedavno grada ne vole prisjećati, kao Dan općine proslavlja katolički blagdan Svetog Franje Asiškog, koji sa Čapljinom nema dodirnih tačaka.

Sa tom praksom, uprkos odluci Ustavnog suda još iz 2000. i žestokom protivljenju bošnjačkih vijećnika u Općinskom vijeću nastavilo se i ove godine.

- Nismo se ni ovog puta, kao ni ranijih godina odazvali i nećemo sve dok se ne ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH, u kojoj je jasno navedeno da je član koji se odnosi na Dan općine mimo Ustava. Franjo Asiški nije zaštitnik Čapljine, ovo nije grad u kojem žive samo Katolici i ne treba da se obilježava kao dan općine, kaže Amir Šator, vijećnik u Općinskom vijeću.

Čapljina je u fazi preregistracije iz općine u grad. To je, smatraju, idealna prilika da se ispravi grijeh iz prošlosti, ali nažalost dosad nije.

- Vjerovali smo da će se promjenom statuta na koju je Čapljina primorana zbog preregistracije, riješiti i ovaj problem. Na ovo godinama upozoravamo. Postoji mnogo datuma oko kojih bismo se mogli dogovoriti, rekao je Šator.

Općinsko vijeće u kojem 25 godina dominira HDZ, nakon odluke Ustavnog suda, slično vlasti u RS-u i problemu 9. januara, izmjenilo je član i navelo kako o grbu, zastavi i danu općine odlučuje Općinsko vijeće, čime se u suštini ništa nije promijenilo, pa se Dan općine nastavio slaviti na blagdan Svetog Franje.

- U vrijeme dok sam bio predsjednik Općinskog vijeća, nisam želio zakazivati svečane sjednice na taj dan. Organizovali su ih vijećnici Hrvati mimo moje saglasnosti, a moj tadašnji zamjenik mi je dostavljao pozivnice za iste koje je on potpisivao. Jednako su se ponašali i u vrijeme kada je na čeli OV bio Inel Šejtanić, prisjetio se bivši predsjednik OV Ajman Šoše.

Naši sagovornici ističu da je osim ovog problema, loša poruka Bošnjacima Čapljine i nedavna odluka Načelnika Smiljana Vidića o zabrani održavanja Bajramskog koncerta u Čapljini.

Prošlogodišnja sjednica povodom neustavnog praznika započela je intoniranjem himne Republike Hrvatske.(Vijesti.ba)

Izdvajamo