8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

07.10.2019 / 08:13 Regija - Prijevremeni izbori

Kurti proglasio pobjedu na izborima i najavio promjene na Kosovu

Kurti proglasio pobjedu na izborima i najavio promjene na Kosovu
Albin Kurti / Vijesti.ba
Lider Samoopredeljenja i kandidat te stranke za premijera Kosova Albin Kurti proglasio je pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Kurti je izjavio da od danas počinje da radi na stvaranju nove Vlade sa njim kao premijerom.

"Mi smo naporno radili, dugo smo bili angažovani, ali sve se isplati, jer svaka žrtva vredi za naše voljene građane. Smatrali smo to svojom obavezom i mi ćemo vratiti zemlju na pravi put", rekao je Kurti.

"Uspostavićemo kontakt sa Demokratskim savezom Kosova kako bismo krunisali promjene. Kada opozicija postane vlada, onda se promena kruniše. U međuvremenu se promjena dogodila našom pobjedom", rekao je Kurti.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, rekao je da će kao premijer preuzeti odgovornosti koje mu pripadaju po Ustavu, a da pod njegovim vođstvom neće biti pitanje šta Kosovo daje Srbiji u zamjenu za priznanje, već dug koji Srbija ima prema Kosovu.

Prema preliminarnim rezultatima sa 95.88 odsto prebrojanih glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovo Samoopredelenje je pobjednik sa samo 0.74 odsto glasova više od Demokratskog saveza Kosova.

Samoopredeljenje je dobilo 197.966 glasova, dok je Demokratski savez Kosova sa 192.300 ili 25.05 odsto glasova.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 162.342 ili 21.15 odsto glasova, dok je koalicija Alijansa za budućnost Kosova sa Socijaldemokratskom partijom Kosova dobila 89.287 glasova, odnosno 11.63 odsto prebrojanih glasova.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo