15°C
Mostar 14°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

05.10.2019 / 20:00 BiH - Markovina za Vijesti.ba

Opasno premještanje kostiju Pavelića i Luburića u BiH

Opasno premještanje kostiju Pavelića i Luburića u BiH
Dragan Markovina / Vijesti.ba
Španski premijer Pedro Sanchez uporan je da ispoštuje odluku Parlamenta Španije da se s grobalja u ovoj zemlji uklone spomenici i posmrtni ostaci fašista kako bi se onemogućili poklonici fašizma da veličaju osvjedočene fašiste.

Među njima se nalaze i posmrtni ostaci ustaških zločinaca Ante Pavelića i Maksa Luburića, čije kosti bi mogle biti prebačene u zemlju njihovog porijekla BiH.

Historičar i publicista iz Splita Dragan Markovina za Vijesti.ba smatra kako bi premještanje Pavelićevih i Luburićevih kostiju u BiH bilo loše.

On smatra kako Španija pravi dobar potez izmještanjem posmrtnih ostataka fašističkog diktatora Franka, koji još uvijek predstavlja veliki problem u španskom društvu.

"Mislim da je Španija napravila veliku stvar s tom odlukom jer se s izmještanjem njegovih posmrtnih ostataka iz Doline palih konačno i simbolički i faktično stavlja tačka na legitimaciju fašističkog razdoblja, ali i uopće na tu ideju miješanja kostiju. Čitav je taj građevinski i simbolički poduhvat zapravo predstavljao nastojanje da se legitimira pobjeda diktature. To je uostalom i Franjo Tuđman ispravno shvatio, kad je predlagao da se slična stvar napravi u Jasenovcu, što na svu sreću, zahvaljujući velikom unutrašnjem i inozemnom otporu, nije prošlo", kaže Markovina.

Kada su u pitanju posmrtni ostaci Pavelića i Luburića, on kaže da je realnije da se oni prebace u BiH, ali da to, ipak, nije dobro zbog atmosfere u društvu.

"Dođe li pak do odluke o premještanju posmrtnih ostataka spomenute dvojice ustaških zločinaca, to će realno zadesiti prije BiH, nego Hrvatsku, jer neovisno o snažnim revizionističkim sentimentima u društvu, Hrvatska njih dvojicu naprosto ne smije prihvatiti, budući da se s jedne strane smatra sljednicom Socijalističke Republike Hrvatske, i to nasuprot NDH, a s druge strane, obojica nisu porijeklom iz Hrvatske, nego upravo iz BiH. U svemu tome će se nešto pitati i nasljednici, no dođe li do premještanja u BiH, lokalna groblja u njihovim zavičajima, koja bi bila jedini logičan izbor, mogla bi postati mjesta hodočašća ustašonostalgičara, što nikako ne bi bilo dobro za atmosferu u zemlji", pojašnjava Markovina.

Koliko bi ovo bilo opasno po društvene podjele s obzirom da već sada imamo ozbiljan problem s historijskim revizionizmom?

Obzirom da već sada imamo ozbiljan problem s historijskim revizionizmom, Markovina kaže da bi to bilo jako opasno.

"To bi bilo jako opasno, s obzirom da bi eventualna masovnost takvih posjeta, mogla početi opravdano revoltirati antifašistički orijentirane građane, ionako nezadovoljne sve prisutnijim revizionizmom, a sve skupa bi samo dodatno odvelo društvo s puno neriješenih problema, ka daljnjem zakopavanju u prošlost", smatra naš sagovornik.

Na pitanje kako bi se BiH ili Hrvatska mogle iznijeti s problemom da poklonici ustaštva odnosno fašizma u ovim zemljama od njihovih novih grobnih mjesta naprave mjesta hodočašća i odavanja počasti, Markovina odgovara da bi to bio ozbiljan problem.

"Izlišno je napominjati kako smatram da bi novi impuls revizionističkom promatranju Drugog svjetskog rata bio višestruko poguban i ozbiljno moralno problematičan, samo je teško u formalno-pravnom smislu nekome zabraniti posjet nečijem grobu. Ono na što pak država zakonski može utjecati, jest sprečavanje političkih okupljanja na tim mjestima, povodom nekih datuma i sl. Drugim riječima, trebala bi se i inače ponašati tako da jasno zakonski i u sudskoj praksi pozicionira glorifikaciju bilo kojih fašističkih pokreta kao nedopuštenu", zaključio je Dragan Markovina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo