16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

05.10.2019 / 19:33 Kultura - “Što te nema”

Predstava o Aleksi Šantiću ujedinila tri pozorišta iz dva grada

Predstava o Aleksi Šantiću ujedinila tri pozorišta iz dva grada
Foto: N1 / Vijesti.ba
Predstava o Šantiću, po prvi put ujedinila je tri pozorišne kuće iz Mostara i Banjaluke. Okupljeni oko zajedničkog projekta, predstave “Što te nema” , koja se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a čiju režiju potpisuje poznati beogradski ...

... glumac i režiser Erol Kadić, svi skupa šalju poruku zajedništva i univerzalnih vrijednosti koje je njegovao i sam Šantić.

"Ako promatramo samo društvenu dimenziju, onda možemo reći da šalje jednu pozitivnu poruku, da je moguće živjeti, raditi i surađivati u BiH, i da te razlike koje postoje postoje između nas ne moraju biti razlog sukoba, već povod za suradnju i kreativno nadopunjavanje", kazao je Ivan Vukoja, direktor HNK Mostar.

"Mislim da je saradnja ovih institucija i umjetnika izuzetno značajna za čitavu našu državu i vjerujemo da će ne samo kulturni radnici i umjetnici već i drugi da će biti tolerantniji i otvoreniji", dodao je Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Riječ je o sasvim novom žanru „sevdah drami“ koja se po prvi put u historiji postavlja na pozorišnu scenu. Predstava donosi priču o životu poznatog mostarskog pjesnika, o njegovoj nesretnoj ljubavi sa Ankom Tomlinović, ali o i tadašnjem Mostaru. Karakteriše je miješana glumačka postava tri pozorišne kuće, kostimi karakteristični za period u kojem se radnja odvija, te sevdah koji se prožima kroz cijelu predstavu i podsjeća nas na duh vremena u kojem je Šantić živio.

"Šaljemo prije svega ljubavnu poruku ovom predstavom, ali tu ima refleksija današnjeg života Mostara. Pitanje je kako bi se Šantić ponašao i da li bi današnji ljudi Mostara slušali Šantića kao što su ga nekad slušali, on je bio kosmopolita, voljeli su ga svi, pa bismo voljeli da svi vole i ovu predstavu", poručio je Erol Kadić, režiser.

Izvršni producent predstave je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, čija je msija kako sami kažu kroz kulturu graditi mostove i uspostavljati pokidane veze.

"Mislim da svaka saradnja, i svaka dobra priča i svaki dobar projekat doprinosi normalizaciji odnosa u našem društvu i zemlji i mislim da će ova saradnja biti početak jednog dugoročnog prijateljstva i mnogih projekata koje ćemo raditi zajedno", riječi su Sanje Bjelice Šagovnovi iz SPKD "Prosvjeta".

Premijerne izvedbe biće odigrane u okviru kulturne manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije, i to u Narodnom pozorištu Mostar 11. oktobra, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15., a u Narodnom pozorištu Republike Srpske 18. oktobra.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo