9°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

04.10.2019 / 12:32 Ostali sportovi - Stigao u BiH

Emotivni Tuka ispričao šta je sve prošao do finala i medalje

Emotivni Tuka ispričao šta je sve prošao do finala i medalje
Foto: Armin Durgut/Pixsell

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka doputovao je danas avionom u Sarajevo, nakon što je prije nekoliko dana na Svjetskom prvenstvu u Dohi osvojio srebrenu medalju u utrci na 800 metara.

Na Sarajevski aerodrom stiglo je više stotina građana koji su došli pozdraviti bh. heroja koji se u glavnom gradu Katara uspio okititi srebrom u izrazito jakoj konkurenciji.

Srebro sa sjajom zlata 

Na press konferenciji, koju je pratio veliki broj novinarskih ekipa, prvi se obratio predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo. On je rekao da Atletski savez BiH i Atletski klub Zenica nemaju niti jednog profesionalca.

- Mi smo u 21. vijeku totalni amateri i taj suport koji Amelu često puta nije dostatan je od srca i isključivo iz ljubavi. Amel je najkarizmatičniji sportaš u BiH. Poslije 2015. bilo je poteškoća, povreda. Primitivnog odbacivanja Amela. On je sve to prebrodio i došao do zlatnih visina, jer ovo srebro ima sjaj zlata - kazao je Kaknjo.

Ističe da je Tuka uzor svim mladima - diplomirani inžinjer mašinstva, intelektualac visokog ranga.

- I vjerovatno, nek mi halali rahmetli Mirza, vjerovatno sportaš svih vremena. Amel je napravio nešto što je početak špila. I ja, kao čovjek koji je 11 godina uz njega, koji vjeruje u njega, vjerujem da će se to završiti zlatnom medaljom. Imali smo prije četiri godine brončanu, sada imamo srebrenu, akobogda bit će i zlatna. Amel Tuka je najveći ambasador BiH - ističe Kaknjo.Tukin trener Gianni Ghidini kaže da je veoma sretan što se danas nalazi u Amelovoj domovini BiH.

- Bio sam već ovdje nekad 80-ih godina, a vratio sam se i prije četiri godine. Upoznao sam mnogo prijatelja s kojima sam uspostavio jedan bratski odnos, kako u sportskom, tako i van sportskog okruženja. Život predstavlja jedan ciklični put, smjenjivanje različitih momenata. Tako se u početku Amel bavio karateom, a ja sam s njim od 2013. godine - rekao je Ghidini.

Navodi da se Tuka s prethodnim trenerima izgradio i kao čovjek i kao sportista, te da konstantno napreduje, ali da su ga u tome ipak u posljednjih nekoliko godina znatno usporile povrede. No, ipak, Tuka je u tom periodu veoma naporno trenirao.Na vrhu mi je mjesto

Uz vidnu tremu na početku obraćanja prisutnima, Tuka je svima zahvalio na divnoj dobrodošlici.

- Od samog slijetanja aviona na aerodrom, to je skroz neki drugi osjećaj koji sam doživio. Kad sam sletio, kada sam došao na tlo svoje BiH, već su počele da rade emocije. Ja sam vam govorio da idem u Dohu spreman - kazao je Tuka.

Prisjetio se jednog od intervjua iz aprila ove godine, kada je rekao da će se vratiti na sami vrh, jer zna da mu je tu i mjesto.

- I evo me, tu sam, gdje mi je stvarno mjesto - rekao je uz osmijeh Tuka.

Svjestan je, kaže, da je napravio veliku stvar, čak i puno veću nego u Pekingu prije četiri godine.

- I Peking je odjeknuo, tad je bila prva medalja. Sad je za jednu stepenicu još sjajnija - naglašava Tuka.


 
Poručuje da je 2015. morao osvojiti medalju, jer je te godine bio najbrži atletičar u svijetu.

- Otišao sam u Peking i vi ste svi od mene očekivali medalju. I tad sam stvarno imao jak pritisak. Ali eto, hvala Bogu, sve je dobro prošlo pa sam se kući vratio s medaljom - prisjeća se Tuka.

Ovaj put bez pritiska

Ovaj put, navodi, bilo je nešto malo drugačije, jer ga niko nije svrstavao među ozbiljne kandidate za medalju. To mu je, ističe, prijalo, jer nije osjećao pritisak.

- Iskustvo poslije Pekinga mi je dosta pomoglo. Otišao sam u Dohu rasterećen i puno sigurniji nego što sam bio u Pekingu. U trke sam ušao jako ozbiljno i svakog sam shvatao jako ozbiljno i kao najveću konkurenciju. Nisam nijednog momenta dozvolio da nekog potcijenim - pojašnjava Tuka.

Poslije prve trke, nastavlja, osjećao se jako loše, jer se zagrijavao vani na temperaturi od 40 stepeni.- Poslije sam dobio jako visoku temperaturu i groznicu. Kad sam se probudio ujutro na dan polufinala, nisam se baš osjećao dobro i pomislio sam da će se desiti ono najgore, da ću morati odustati od takmičenja. Želim zahvaliti treneru i italijanskoj federaciji koji su imali sjajne doktore, koji su me izliječili odmah tog dana, tako da sam se do same trke osjećao sve bolje i bolje.

- Samim tim vraćalo mi se i samopouzdanje. I eto, hvala Bogu, polufinale je izgledalo stvarno dobro. Osjećao sam se dobro. To mi je dalo i samopouzdanje pred samo finale - dodaje Tuka.

Znao je, kaže, da će finalna trka biti jako brza. I bio je spreman na to.

Jedva sam čekao da se vratim u BiH

- Isto tako, znao sam da sam spreman i za brzu trku. Već sam bio spreman da idem na sve ili ništa. Ja sam tad sve karte stavio na stazu, i jednostavno odlučio da idem na sve ili ništa. I rezultatom sezone od 1:43,47 osvojio sam to sjajno drugo mjesto i srebrenu medalju. To je najveći uspjeh bh. sporta, bh. atletike, na što sam jako ponosan. I jedva sam čekao da se vratim ovdje u BiH da to podijelim sa vama - naveo je Tuka.

Poslije Pekinga suočio se sa zdravstvenim problemima. Nisu to, navodi Tuka, bile neke velike povrede, ali su bile dovoljno velike da mu nisu dozvoljavale da postigne vrhunsku formu.

- Uvijek sam morao praviti pauze od dvije sedmice ili mjesec dana. To je bio stvarno izuzetno težak period za mene. A pogotovo 2017. godina, bila je najteža za mene. Tu se sve prelamalo. U jednom trenutku sam sam sebe pitao da li sam doživio svoj vrhunac - ističe Tuka.U Londonu, prisjeća se Tuka, nije prošao ni prvi krug. U Berlinu na Evropskom prvenstvu prošle godine nije se plasirao u finale.

- Sve to se u meni skupljalo i sam sam sebe pitao, jer sam inače samokritičan. Eto, desile su se tu neke druge stvari. Upoznao sam još neke ljude. Tačnije dvije predivne dame koje su tu sa nama - to su moja profesorica Jasna i doktorica Dragana - rekao je Tuka.

Trener mi je poput drugog oca

Sretan je, kaže, što oko sebe ima sjajnu ekipu, a za trenera Ghidinija kaže da mu je poput drugog oca.

- Poslije svog oca, njega gledam kao nekog ko mi je srcu najbliži. Nemam riječi kojim bih opisao njegovu podršku i ljubav koju mi pruža - navodi Tuka.

U teškom periodu u protekle dvije-tri sezone, kada je imao problema, kako psihičkih, tako i fizičkih, Tuka napominje da je ipak imao podršku svojih iskrenih prijatelja, ali i sponzora.

- Hvala dragom Bogu što me povezao sa takvim ljudima - poručuje Tuka.

Na pitanje novinara kakvi su mu planovi za budućnost, srebreni sa SP-a u Dohi kaže da u ovom trenutku apsolutno ne želi da razmišlja ni o Olimpijskim igrama u Tokiju, niti o bilo čemu što ga čeka sljedeće godine.

- Razmišljat ću samo o stazi, o treninzima. O ovom lijepom opsjećaju koji imam u toku treninga. To je nešto što me hrani kao sportistu i daje mi samopouzdanje. Želim da nastavim sa ovim sistemom treninga koji mi u potpunosti odgovara. Ima tu još malog prostora za napredak, što mi je jako drago. Naravno da mi je medalja dodatni motiv da se još trudim - odgovorio je Tuka.

Naglašava da između njega i njegovih kolega atletičara postoji jedna razlika - oni imaju jako veliku podršku svog sistema, uređenog sporta.Ljubav prema domovini

- Sve moje kolege putuju na pripreme, idu gdje hoće, treniraju po kampovima, jer imaju jako uređen sport u svojoj državi i puno im je lakše tako funkcionisati. S druge strane, ja imam nevjerovatnu ljubav prema svojoj domovini, koja me tjera da se dokažem i da svoju domovinu predstavim u puno boljem svjetlu nego oni, iako nemam ništa od tog sistema, koji mi nažalost nemamo. Nadam se da ćemo ga imati, jer stvarno naši sportisti zaslužuju podršku - navodi Tuka.

Ljubav prema domovini su mu, pojašnjava, usađivali roditelji još od malih nogu. Otac mu se borio za ovu zemlju i bio je spreman za nju dati i svoj život.

- Tako se ja i sad borim samo na jedan drugi način, da je predstavim u ljepšem svjetlu i da se naša zastava vijori, kao što ste vidjeli neku noć, na postoljima Svjetskog prvenstva. I neizmjerno hvala dragom Bogu što mi je dao mogućnost da svoju zemlju predstavljam i da donosim medalje sa velikog takmičenja - naveo je Tuka.Ženidba sljedeće sedmice

Potvrdio je da se ženi sljedeće sedmice, tačnije 12. oktobra. Sve na jednu, a ženidba na drugu stranu - poručuje emotivni Tuka.

- Stvarno ne mogu dragom Bogu zahvaliti što mi je poslao osobu baš za cijeli život - dodao je Tuka, te pozvao da mu se pridruži svoju djevojku Aminu Pivić, za koju kaže da je puno skromnija od njega.

- Sve na jednu stranu, ali porodica na drugu. Hvala dragom Bogu što mi je poslao osobu koja me u potpunosti podržava i koja mi pruža neizmjernu ljubav. Shvatio sam da mi je Bog poslao i da treba da je čuvam do kraja života - istakao je Tuka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo