16°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

03.10.2019 / 20:00 Politika - Komentar za Vijesti.ba

Puhovski: Kolindin mandat je promašen, nije dorasla funkciji

Puhovski: Kolindin mandat je promašen, nije dorasla funkciji
Žarko Puhovski / Vijesti.ba
Univerzitetski profesor iz Zagreba Žarko Puhovski analizirao je za Vijesti.ba jučerašnju najavu kandidature Kolinde Grabar-Kitarović za novi petogodišnji predsjednički mandat.

- Njen govor bio je onakav kakvog smo ga mogli i očekivati - jedna patriotska domaća zadaća, sa puno fraza i bez puno sadržaja. Bilo je više važno ono čega u tom govoru nije bilo, nego ono čega jeste - smatra Puhovski.

Ukoliko Grabar-Kitarović ponovo dobije povjerenje birača, naš sagovornik ističe da bosanski Hrvati mogu očekivati kako će se ona, kao i do sada, jako vezati uz vodstvo HDZ-a.

- To je nešto što odgovara velikom broju hrvatskog biračkog tijela, odnosno hrvatskog stanovništva u BiH. Ali sigurno ne svima - navodi Puhovski.

Za mandat aktuelne predsjednice koji je na isteku kaže da je uglavnom promašen.

- Ona nije izvršila najveći dio svojih obećanja, što je bilo i logično, jer su ona bila nerealna. Pokazala je vrludanje, nesuvislost. Naprosto se pokazala nedorasla funkciji - ističe Puhovski.

Osvrnuo se i na upute koje su stajale u govoru Grabar-Kitarović da napravi blagi smiješak i da se ne zahvaljuje publici.

- To, manje-više, svi političari dobivaju, osim nekoliko samouvjerenih. A ovo je važnije utoliko što pokazuje da nju sabotiraju iz njezinih vlastitih redova iz kojih je to i izašlo van - konstatuje Puhovski.

Prokomentarisao je i činjenicu da ni nakon skoro godinu od održavanja Opštih izbora nije došlo do susreta na državnom nivou između BiH i Hrvatske.

- Ne možemo reći da je tu neko kriv jer imamo dva nacionalizma, odnosno dvije nesuvislosti sa dvije strane. I niko od njih nije - bilo zbog nacionalističke ideologije, bilo zbog nesuvislosti - u stanju da poduzme tu inicijativu - mišljenja je Puhovski.

- Mi tu imamo dvoje podjednako nesuvislih političara na dvije strane - to su Kolinda i Željko Komšić. Oni su političari koji naprosto ne znaju ko im glavu nosi. Drugi, pak, su konzekventni - Plenković s jedne, i Džaferović i Dodik s druge strane. Oni su konzekventno nacionalistički orijentirani i to ne vodi dobrome - zaključuje Puhovski u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo