21°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

03.10.2019 / 14:52 Obrazovanje - Mreža partnerstva

Započeo projekt partnerstva njemačkih i bh. stručnih škola

Započeo projekt partnerstva njemačkih i bh. stručnih škola

U okviru projekta "Mreža partnerstva stručnih škola Baden- Württemberg - Bosna i Herecegovina" tri stručne škole iz pokrajine Baden-Württemberg zajedno sa predstavnicima iz svojih partnerskih kompanija podržat će tri partnerske škole u Bosni i Hercegovini.

Tako će u naredne dvije godine na razmjeni najboljih praksi i razvoju novih formata učenja sarađivati: Poslovna škola Geislingen (BW), Školski centar za stručno obrazovanje Ellwangen (BW), Škola Robert-Bosch Ulm (BW), Srednja ekonomska škola Sarajevo, Srednja medicinska škola Mostar, te Srednja stručna škola Orašje.

Povodom početka provođenja projekta danas je u Sarajevu održan informativni skup na kome su predstavnici partnerskih škola imali priliku da se upoznaju i razviju planove rada, te potpišu ugovore o partnerstvu. Također, održan je okrugli sto o temi "Najbolji primjeri iz prakse iz projekata stručnog obrazovanja i osposobljavanja".

Projekt "Mreža partnerstva stručnih škola Baden-Württemberg - Bosna i Herecegovina" podržan je od Državnog ministarstva Baden-Württemberga koje je, kao ključni pokretač u strategiji Evropske unije za dunavsku regiju (EUSDR), omogućilo niz projekata koji za cilj imaju razvoj regije u različitim oblastima.

Ovaj projekat, koji provode Kolping stručno osposobljavanje i Evropska fondacija za obrazovanje, ima za cilj jačanje kapaciteta u stručnom obrazovanju i osposobljavanju u Bosni i Hercegovini. 

- Budući da se zemlja bori sa visokim stepenom nezaposlenosti i neadekvatnog odnosa ponude stručnog obrazovanja i potreba tržišta rada, cilj ovog projekta je usklađivanje programa rada stručnih škola sa potrebama na tržištu rada. Dugoročno bi trebali sistematično uključivati ​​predstavnike industrije, privrede i trgovine, sa lokalnog i regionalnog nivoa, kao partnere za obuku – saopćeno je iz Predstavništva njemačke privrede u BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo