5°C
Mostar 11°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

03.10.2019 / 13:24 Ekonomija - Ministar Džindić

Moramo imati alternativu za gas, bivša Uprava BH-Gasa napravila štetu

Moramo imati alternativu za gas, bivša Uprava BH-Gasa napravila štetu
Foto: Vijesti.ba

Sigurnost i stabilnost snabdijevanja gasom može se povećati kad imate alternativu, i svako mora imati alternativu za bilo koji energent, pa i za gas. Nažalost, mi u ovom trenutku imamo jednu jedinu cijev i jedno jedino napajanje, a to je potez...

 ...Mađarska-Srbija-Zvornik-Sarajevo.

Poručio je ovo danas u Sarajevu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

- Možete zamisliti da sad u BiH samo jedan uvoznik uvozi naftu, benzin ili bilo koji drugi energent. Pa možda bi cijena bila i pet maraka po litru. A pošto ih ima više, oni se nadmeću ko će biti bolji i povoljniji - kazao je Džindić, odgovarajući na pitanja novinara.

- Ja mislim da poslije jučerašnjeg maratonskog sastanka više nikom neće pasti na pamet da FBiH dovodi u situaciju u kojoj je jučer bila - naveo je Džindić, pojasnivši da su sa Srbijagasom i Gas-prometom Pale potpisani jednogodišnji ugovori.

Osvrnuo se i na projekat južne interkonekcije, za čiji pripremni dio očekuje da bude završen do sredine naredne godine.

- U tom projektu učestvuju Uprava BH Gasa, USAID i još nekoliko međunarodnih kompanija. Mi očekujemo da će taj proces biti malo i ubrzan - ističe Džindić.

Prema njegovim riječima, Gas-promet Pale u međuvremenu je postao vlasnik dijela sistema od Šepka do primopredajne stanice u Zvorniku.

- Dosad to nije bila takva situacija. U tom dijelu od 19 kilometara suvlasnik je Srbijagas sa oko 40 posto, a ostalo je Gas-promet i Vlada RS - poručio je Džindić.

Ističe da je ugovor s transporterom kroz Mađarsku, koji je potpisan 2015. prije aktuelnog saziva Vlade FBiH, poprilično loš i štetan na duži period.

- Tad se BH Gas obavezao da će kroz transportni sistem Mađarske provlačiti puno veću količinu gasa nego što inače provlači. I za račun tog štetnog ugovora s prethodnom Upravom BH Gasa, načinjena je šteta, pa BH Gas danas plaća za štetu koja je tad napravljena - dodao je Džindić.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo