8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

02.10.2019 / 20:00 Politika - Pitanje stranih sudija

Propala nova Dodikova inicijativa, podrška samo iz HDZ-a

Propala nova Dodikova inicijativa, podrška samo iz HDZ-a
Milorad Dodik / Pixsell
Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH vjerovatno će biti uslov SNSD-a za formiranje Savjeta ministara BiH, najavio je predsjednik ove stranke i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"I mi ćemo sada, kao neki drugi, početi da uslovljavamo formiranje vlasti", rekao je Milorad Dodik, podsjetivši da SDA ovaj proces uslovljava nastavkom puta prema NATO-u, što je, kako je ocijenio, neprihvatljivo za Srbe.


Šarović: Dodikova inicijativa je nerealna i nema snagu da uspije

Komentarišući mogući uslov SNSD-a, predsjednik SDS-a Mirko Šarović za Vijesti.ba kaže da strane sudije treba da odu iz Ustavnog suda BiH, te da je u nebrojeno navrata to sa različitih adresa traženo iz Republike Srpske. No, mišljenja je da ova Dodikova inicijativa neće doživjeti uspjeh.

"Ova Dodikova inicijativa je nerealna, te nema nikakav potencijal i snagu da uspije. Domet ove ponude je da se vrti nekoliko dana po medijima i ništa više", poručio je Šarović.


Đonlagić: "Imam jednu želju" - Dodikova nova formula

Poslanik DF-a u Parlamentu BiH Dženan Đonlagić istakao je za Vijesti.ba da uslovljavanje formiranja vlasti odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH nema nikakvo zakonsko uporište.

Nakon uvođenja principa 'mi smo se predomislili' u vezi sa ispunjavanjem vlastite međunarodne obaveze slanja ANP-a, Milorad Dodik ne prestaje da se blamira. Nova formula za uspostavljanje vlasti mu je sada 'imam jednu želju'", rekao je Đonlagić, komentarišući izjavu predsjednika SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva da će srpska strana narednih dana, najvjerovatnije, usloviti formiranje vlasti na nivou BiH time da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

Đonlagić ističe da sve što Dodik "'izvali' sada već na dnevnoj osnovi vaninstitucionalno je".

"Ovo najnovije apsolutno nema nikakvo zakonsko uporište", konstatuje naš sagovornik.


Magazinović: Hoće li i Čović nakon Dodika izaći sa svojim ultimatumom

Analizirajući potencijalni SNSD-ov uslov za konstituisanje vlasti, šef Kluba poslanika SDP-a BiH u državnom Parlamentu Saša Magazinović ističe da se radi o potezu čiji je cilj dodatno komplikovanje situacije, kako bi se na kraju ispostavilo da je rješenje da svi odustanu od svojih zahtjeva, te da se Vijeće ministara BiH formira bezuslovno.

"Ne bih se iznenadio da i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izađe sa nekim svojim 'ultimativnim' zahtjevom od koga bi mogao kasnije odustati", navodi Magazinović, te poručuje:

"Da li će druge stranke vlasti prihvatiti ovu igru i da li je ovo možda i dogovoreno, ja zaista ne znam".


Kožul: HDZ BiH podržava odlazak stranih sudija

Da je HDZ-u BiH prihvatljiv Dodikov zahtjev za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, potvrdio nam je poslanik ove stranke u državnom Parlamentu Predrag Kožul.  

On tvrdi da nije upoznat sa novom Dodikovom izjavom o uslovima formiranja vlasti, te stoga kaže da bi se suzdržao od komentara. No, podsjetili smo ga to nije nova ideja, budući da su Dodik i brojni drugi zvaničnici SNSD-a u perthodnom periodu mnogo puta govorili o potrebi odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.  

"Tu smo bili prilično usaglašeni, to je i stav HDZ-a BiH. Osim toga, iz propisa koji je definisao postojenje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH jasno se vidi da je to temporalnog karaktera, odnosno da nije trajno rješenje. Ne vidim poveznicu odlaska stranih sudija sa trenutnom situacijom kada je u pitanju formiranje vlasti, ali to je stav koji je na tragu razmišljanja HDZ-a BiH. To je nešto o čemu treba razmišljati u BiH, jer bismo morali preuzeti kontrolu nad našom državom", poručio je Kožul u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo