14°C
Mostar 15°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

30.09.2019 / 17:14 BiH - Pariz

Džaferović se na komemoraciji Chiracu susreo s Macronom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Parizu prisustvovao komemoraciji povodom smrti bivšeg predsjednika Republike Francuske Jacquesa Chiraca.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je, zajedno sa još više od 30 šefova država i vlada, u crkvi Saint-Sulpice odao posljednju počast bivšem predsjedniku Republike Francuske, koji je preminuo 26. septembra u 86. godini.

„Jacquesa Chiraca pamtit ćemo u Bosni i Hercegovini kao velikog prijatelja naše zemlje, koji je dao snažan doprinos angažmanu međunarodne zajednice na zaustavljanju rata, a kasnije i na uspostavljanju mira, reintegraciji BiH i trasiranju njenog euroatlanskog puta.

Ime predsjednika Chiraca ostat će zapisano u historiji kao časno ime, jer je spadao među one svjetske lidere koji su jasno razlikovali dobro od zla“, dio je teksta koji je član Predsjedništva BiH Džaferović upisao u knjigu žalosti.

Član Predsjedništva BiH Džaferović prisustvovao je i ručku kojeg je u Jelisejskoj palači za šefove država i vlada organizirao predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.

U kraćem razgovoru sa predsjednikom Macronom, član Predsjedništva BiH Džaferović je zahvalio za gostoprimstvo, naglasivši da je komemoracija bila dostojanstvena i veličanstvena, kako i priliči velikom čovjeku kakav je bio predsjednik Chirac.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je, istaknuvši dobre odnose Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, uputio poziv predsjedniku Macronu da posjeti našu zemlju.  

(Vijesti.ba)

Izdvajamo