16°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

30.09.2019 / 13:16 BiH - Protest u Sarajevu

Novinari jednoglasno poručili: Imamo pravo na sigurnost i slobodu

Novinari iz više redakcija u BiH danas u Sarajevu održavaju mirni protest, tokom kojeg ukazuju na sve češće pritiske na medijske radnike i ugrožavanje medijskih sloboda. Neposredni povod je napad na novinara portala Radio Sarajevo.

Novinari su protestni skup počeli okupljanjem ispred prostorija FK Sarajevo, nakon čega su prošetali do Kantonalnog tužilaštva, te zgrade Parlamenta BiH, gdje je u toku sjednica proširenog kolegija Predstavničkog doma.

Od nadležnih institucija zahtijevaju da se uključe u rješavanje problema, poboljšaju zakonsku regulativu i zaštite prava novinara.

Novinar i član uredničkog tima portala Radio Sarajevo Faruk Vele zahvalio je kolegama na podršci.

"Napad na našu redakciju samo je povod ovog okupljanja. Ovo je i izraz podrške svim drugim kolegama širom BiH koji su proteklih mjeseci i godina napadani. Ovo je podrška i za kolege Gordanu Katanu, Melihu Smajkić, Nevresa Dedića, Vladimira Kovačevića i sve druge kolege koji su proteklih godina napadani. Ovo društvo mora poslati poruku da osuđuje napade na novinare - oštrim sankcijama sudova i oštrim rezovima u zakonskom smislu, gdje će konačno na valjan način biti donesena odluka da je napad na novinare napad na službenu osobu", poručio je Vele.

On je potcrtao da su medijske slobode osnovne vrijednosti demokratskih društava.

"Ukoliko dozvolimo da nas huligani napadaju, ukoliko dozvolimo da se silom uređuju naši mediji, onda ulazimo u zonu mraka i jako će teško biti raditi naš posao, a već je jako teško biti novinar u BiH", kazao je Vele, poručivši da država mora zaštititi novinare, koji imaju pravo na sigurnost i slobodu.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto podsjetio je da su brojni slučajevi napada na medijske radnike i dalje bez sudskog epiloga, kao i na neadekvatne kazne za počinioce.

"Došli smo do toga je društveno politička norma postao napad na novinara. Ovo je kulminacija nakon slučaja Kovačević kad je novinarstvo u pitanju. Potrebne su određene izmjene Krivičnog zakona kako bi novinari dobili jaču pravnu zaštitu. Mora se podvući crta - ovako više ne ide", kategoričan je Forto.

Podršku novinarima dao je i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, koji je poručio da je na protestno skupu trebalo da bude mnogo više ljudi koji obnašaju najznačajnije pozicije u državi.

"Vjerujem da iz današnjeg skupa mnogi treba da izvuku pouku. Ukoliko društvo na najvišem nivou nema snagu da o ovom problemu otvoreno progovori i da se ujedini oko onoga o čemu bar formalno govore - da su za zaštitu novinara i slobodu riječi, onda to moraju otvoreno pokazati na najvažnijim mjestima - u institucijama sistema", rekao je Šepić.

Bez slobodnog i jakog novinarstva, dodao je, nema ni jakih institucija niti jake države.

Kako je ocijenio, postojeća zakonska rješenja jako su štura i više idu u prilog napadačima, a ne medijskim radnicima.

"Ovo je apel ljudima koji sjede u parlamentu BiH - napade na novinare treba tretirati kao krivična djela", konstatovao je Šepić, te najavio da će stranka na čijem je čelu u tom kontekstu inicirati odgovarajuće zakonsko rješenje u državnom Parlamentu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo