2°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

29.09.2019 / 20:00 BiH - Ajla Delkić za Vijesti.ba

SAD su uvijek uz BiH, ali bh. društvo mora uraditi svoj dio posla

SAD su uvijek uz BiH, ali bh. društvo mora uraditi svoj dio posla
Foto: Vijesti.ba
Komitet za oružane snage američkog Kongresa održao je saslušanje o stanju u oblasti sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, o američkim nacionalnim interesima i o jačanju uticaja Rusije i Kine.

Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH (ACBH) iz Washingtona kazala je za Vijesti.ba da su Sjedinjene američke države uvijek uz BiH.

"SAD su uvijek uz BiH i ovakva dešavanja u američkom Kongresu pokazuju da SAD imaju interes da jugoistočna Evropa bude stabilna i prosperitetna. To je na kraju dobro i za američku nacionalnu sigurnost", kaže Delkić.

Na pitanje da li ovo znači i veći angažman SAD na prostoru Balkana, Delkić odgovara;

"Što se angažmana tiče - šta tačno ljudi misle i žele kad kažu “hoće li biti veći angažman?” Amerika neće doći i eliminisati korupciju u BiH - to društvo u BiH mora da učini", kaže ona.  

Ona dodaje da će sa manje korupcije biti i više investicija.

"Angažman SAD nije na istom nivou kao poslije rata i to nije loša stvar. Na kraju, imati državu znači biti odgovoran", smatra Delkić.

Ona pojašnjava primjer kako građani i na koji način trebaju biti odgovorni u stvaranju boljeg društva.

"Recimo naš narod protestuje protiv nečeg kao Parada ponosa, ali ne izađe na ulicu zbog Dodikovog referenduma koji je opasan po državu i mir u njoj", zaključila je Ajla Delkić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo