12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

29.09.2019 / 20:00 Intervjui - Josip Juratović za Vijesti.ba

Liderima u BiH odgovara razvlačenje agonije, to je pakt nacionalista

Liderima u BiH odgovara razvlačenje agonije, to je pakt nacionalista
Josip Juratović / Vijesti.ba
Poslanik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović upozorava da u BiH ne postoji politička volja za rješavanje unutrašnjih problema, jer nacionalnim liderima odgovara razvlačenje postojeće agonije. 

Pretjerivanje u izražavanju tobožnje zabrinutosti za svoje nacionalne korpuse u BiH je formula na kojoj nacionalističke vođe sve ove godine grade svoje postojanje, pri tome da se nisu pomaknuli ni milimetra od početka, ističe Juratović u otvorenom razgovoru za Vijesti.ba.

Razgovarala: Nevena Ćosić

- Kada smo u maju razgovarali o političkim prilikama u BiH nakon izbora, kazali ste da je kriza vlasti u ovoj zemlji uvijek postojala i da je sveprisutna godinama unazad. Konstatovali ste da je svako neslaganje u BiH zapravo predstava za javnost, te da je uvijek u pitanju opstanak nacionalističkih lidera na vlasti. Šta vidite kao rješenje za BiH, koja skoro godinu dana nema vlast na državnom nivou?

JURATOVIĆ: Ono što je očigledno sve ove godine je to da ne postoji politička volja da se problemi rješavaju unutar Bosne i Hercegovine, jer nacionalnim liderima u BiH odgovara razvlačenje ove agonije. Nije to samo u BiH , to je već dugo model ponašanja političkih  elita u regiji, oni ne rješavaju probleme, ili ih rješavaju sporo, bolje reći više gledaju da kompliciraju. Riječ je o svojevrsnoj vrsti pakta između nacionalista u regiji koji na sličan način surađuju preko dva desetljeća. Tomu u prilog govori i činjenica da gotovo nijedno pitanje iz devedesetih nije ozbiljnije riješeno. Pretjerivanje u izražavanju tobožnje zabrinutosti za svoje nacionalne korpuse u BiH je formula na kojoj nacionalističke vođe sve ove godine grade svoje postojanje, pri tome da se nisu pomaknuli ni milimetra od početka.

Entiteti sve više dolaze u faze kolapsa i bankrota, a kriminalni i autoritarni režim sve više jača, dok se s druge strane priča o tobožnjem putu u EU. Nedavno usvojena deklaracija vladajuće bosansko-hercegovačke Stranke Demoktarske Akcije (SDA) u kojoj se ističe da je dugoročni cilj te stranke da BiH bude „republika“, gdje SDA zamišlja tri nivoa vlasti – državni, regionalni i lokalni – dakle bez entiteta, naišla je na burnu reakciju Dodika koji je naravno uzvratio otcjepljenjem i tako se svi vrte u krug godinama i tapkaju na mjestu ispred vrata EU. Da bi se nešto poboljšalo, moraju se sprovest reforme institucija kako bi BiH bila u stanju efikasno sudjelovati u donošenju odluka, jer ovaj primjer da godinu dana nisu u stanju sastaviti vladu govori koliko je nefunkcionalnost institucija pogubna za cijelu BiH.

- U jednom od medijskih istupa poručili ste da je BiH preko potreban proevropski, demokratski pokret, koji će dati jasnu orijentaciju cijeloj zemlji. Ko može biti predvodnik takvog pokreta? Prepoznajete li snagu u postojećim političkim opcijama u BiH za tako nešto?

JURATOVIĆ: BiH je prepuna pametnih i obrazovanih mladih ljudi koji su spremni mijenjati društvo, samo ih treba prepoznati i dati im vjetar u leđa. Poznam veliki broj mladih stručnjaka iz BiH koji dolaze na specijalizacije u Njemačku, voljnih da mijenjaju društvo. Međutim ako imate na vlasti uvijek iste ortake, ne možete očekivati nikakve promjene na bolje, jer nakon nekog vremena se umore, pokleknu pred ucjenama i jednostavno traže zaposlenja u stranim zemljama gdje svojim znanjem grade neka druga društva.

- Kakva su Vam očekivanja od novog saziva Evropske komisije kada je u pitanju odnos prema Zapadnom Balkanu?

JURATOVIĆ: Očekujem da se konačno shvati da više nije dovoljno pričati samo o preskpektivi Zapadnog Balkana oko ulaska u EU, već da se aktivno uključi u integraciju tog dijela EU. Već prošle godine sam na delegatskoj skupštini parlamentaraca Vijeća Europe u Strasbougu rekao da pitanju integracije dražava Zapadanog Balkana se ne može prepustiti samo briselskim činovnicima, već da to mora biti jasno izražena politika članica EU. Osobno sam se zalagao za otvaranje pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makednijom i Albanijom. Bilo je puno skeptičara, ali mi je uspjelo uvjeriti ih da je Zapadni Balkan dvorište Europske unije koje treba radi naše spostvene sigurnosti što prije integrirati. A to važi i za BIH i za Kosovo, što je konačni cilj i moje osobne misije u Bundestagu.

- Dio javnosti posebno polemiše o prijedlogu da Laszlo Trocsanyi bude novi komesar za proširenje, imajući u vidu njegovu bliskost sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji zagovara desničarske stavove. Postoji li razlog za zabrinutost?

JURATOVIĆ: Laszlo Trocsanyi ne samo da dolazi iz Vlade koja uopće ne uživa ugled u EU, a ni povjerenje većine u EP, već je i sam arhitekta političkog sistema koji je podrivao odnose Mađarske sa EU budući da je blizak Orbanov saradnik i da je bio ministar pravosuđa, između ostalog mu je i Europski parlament odbio prijedlog Europske komisije za kandidaturu zbog sukoba interesa. Međutim, za BiH i za Balkan nije važno tko će biti novi komesar za proširenje nego spremnost BiH za ulazak u EU je jedini kriterij. Do sada BiH i njene nacionalne vođe su pokazali nevoljnim za pristupne pregovore sa EU, što je rezultiralo tapkanjem u mjestu BiH sve ove godine.

- U kojoj mjeri je po BiH i ostatak regiona uslovno rečeno opasno da kadar poput Trocsanyija bude komesar za proširenje? Može li to biti i svojevrsni izgovor na domaće političare kada je u pitanju izostanak i neprovođenje reformi na putu ka EU?

JURATOVIĆ: Političari takozvanih nacionalnih interesa u BIH su potrošili sve izgovore i pokazali da se njima nikako ne ide u EU, bio tu komesar Trocsanyi ili bilo tko drugi.

Evropska unija  nije jedan komesar i Europska unija traži nastavak o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Od idućeg komesara će se zahtjevati, kao i od predhodnika, da radi na ubrzavanju strukturnih i institucionalnih reformi u regiji , sa snažnim fokusom na osnove vladavine zakona, ekonomski razvoj i reforme javne uprave, kao i borbu protiv korupcije širom regije, te postizanje dobrosusjedskih odnosa i rješavanje bilateralnih sporova.

Otvaranje pregovora sa EU podrazumijeva i usvajanje evropskih vrijednosti, to jest usvajanje određenih standarda koji prolaze iz poglavlja 23 i 24, poglavlja koja se odnose na rad pravne države i njenih institucija. Prihvaćanjem tih poglavlja značilo bi i prihvaćanje nulte stope tolerancije prema kriminalu i korupciji.

Bh. nacionalne vođe se očito toga najviše plaše, te su godinama usavršli, umjesto da rješavaju probleme, oni ih stvaraju samo kako bi usporili BiH na njenom europskom putu. Ali javljaju se nove snage koje ne žele napustati svoje domove, nego žele graditi svoju zemlju za bolju budućnost BiH, koja može biti samo zajednička, a oni koji žele bolju budućnost BiH će ih znati prepoznati i podržati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo