-4°C
Mostar -1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

27.09.2019 / 20:00 Politika - Daniel Serwer za Vijesti.ba

Moskva ima pogubne namjere, pogrešno je žrtvovati NATO put BiH zbog formiranja vlasti

Moskva ima pogubne namjere, pogrešno je žrtvovati NATO put BiH zbog formiranja vlasti
Daniel Serwer / Vijesti.ba
Srbi u Bosni trebali bi na Sarajevo gledati kao na svoj glavni grad, jer Beograd ne može priznati nezavisnu RS ili je pripojiti ukoliko Srbija želi ući u EU.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba ugledni američki analitičar i profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins" Daniel Serwer.

Moskvine pogubne namjere

"Rusija i Kina potiču nestabilnost u jugoistočnoj Evropi i podrivaju američke nacionalne interese", riječi su koje je Janusz Bugajski iz organizacije "Center for European Policy Analysis" izrekao tokom saslušanja na sjednici Komiteta za oružane snage američkog Senata.

Pred članovima Komiteta na dnevnom redu bilo je stanje u oblasti sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, a razgovarano je i o američkim nacionalnim interesima i jačanju utjecaja Rusije i Kine.

- Sumnjam da relevantni ljudi iz američke Vlade u tom smislu sebe smatraju pasivnima. Međutim, mislim da bi nešto više mogli poduzeti protiv Moskve koja zaista ima pogubne namjere na Balkanu - govori Serwer.

Neoprostivom karakteriše činjenicu da SAD nisu reagovale na pokušaj atentata na predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića.

- Peking je, po mom mišljenju, poseban slučaj. Obezbjeđuje puno novca i infrastrukturu koja je neophodna regiji Balkana. Ne bih se toliko brinuo zbog Kine, koja je daleko manja politička i sigurnosna prijetnja - ističe Serwer.

U potpunosti, kaže, podržava stav Bugajskog da Kremlj ima koristi od zamrznutih sukoba i zamrznutih država.

- To u Bosni i Hercegovini ohrabruje srpski entitet da zemlju drži podijeljenom i u pitanje dovodi njenu budućnost kao jedinstvene države - potcrtao je Bugajski.

- Janusz je sto posto upravu - ocjenjuje Serwer.

Nepriznata ruska marioneta

Osvrnuo se i na sastanak lidera parlamentarnih sastanaka iz Republike Srpske s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je prošlog vikenda održan u Beogradu.

- Nadam se da im je Vučić rekao ono što je očigledno: Srbi u Bosni trebali bi na Sarajevo gledati kao na svoj glavni grad, jer Beograd ne može priznati nezavisnu Republiku Srpsku ili je pripojiti ukoliko Srbija želi ući u EU. Jer, Srbija nije spremna žrtvovati taj svoj nacionalni cilj - mišljenja je Serwer.

Ne radi se o tome, kako je naveo, je li lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik dovoljno hrabar ili nije pa da pokuša otcijepiti manji bh. entitet.

- On dobro zna da RS onda ne bi bila ništa drugo do Južna Osetija i Abhazija: nepriznata ruska marioneta. Želim da mislim da bi međunarodna zajednica na svaki potez koji prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH reagovala silom. A pretpostavljam da bi tako reagovali i mnogi građani BiH - dodaje Serwer.

Na kraju razgovora prokomentarisao je i činjenicu da BiH ni gotovo godinu dana od Opštih izbora nema formiranu vlast na svim nivoima.

- Parlamentarne demokratije imaju probleme s formiranjem vlasti. Ako Bosanci mogu živjeti s "tehničkim vladama", onda to ni meni sasvim sigurno nije problem. Bilo bi pogrešno žrtvovati zemljine NATO ambicije za formiranje vlasti koja bi vjerovatno bila prilično neučinkovita. Bosanci trebaju naučiti temeljnu stvar demokratije: ako žele nešto drugačije, neka za to i glasaju - zaključuje Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo