16°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

27.09.2019 / 17:14 BiH - Medicinski otpad

Tone smeća oko Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru

Nakon zabrane odlaganja medicinskog otpada na deponiju Uborak, za što su se izborili aktivisti Udruženja Jer me se tiče, u velikom problemu našle su se mostarske bolnice.

Dugo je, sjetit ćete se, velika gomila medicinskog otpada stajala u krugu bolnice Dr. Safet Mujić tih dana, dok danas sličan prizor imamo u dvorištu Medicinskog fakulteta, u sklopu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Uvjerili smo se da je količina otpada ogromna, da sadrži šprice, boce od infuzija, brojne druge stvari koje se koriste tokom liječenja, uz poneki i ležaj koji je postao višak u bolničkim sobama.

Gomila smeća koju smo zatekli danas je, istina, manja od one koju smo mogli ovih dana vidjeti na fotografijama sa društvenih mreža, što je dobar znak. Ipak, brine činjenica da se tako opasan otpad gomila danima u blizini institucije kakva je bolnica ili institucije kakva je Medicinski fakultet koji okuplja stotine mladih ljudi.

Medicinski otpad bio je jedan od razloga zbog kojih Deponija Uborak nedavno nije dobila okolišnu dozvolu od strane Ministarstva okoliša FBiH.

Iz Udruženja Jer me se tiče nedavno su podsjetili kako su ih komunalci ranije uvjeravali da se medicinski otpad ne odlaže na Uborak, što je kasnije se ispostavilo bila gnusna laž. Uostalom, da se radilo o laži potvrdilo je i samo Ministarstvo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo