10°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

27.09.2019 / 13:40 BiH - Saopštenje za javnost

Krug 99: Žak Širak se trajno upisao u historiju BiH

Krug 99: Žak Širak se trajno upisao u historiju BiH
Arhiv / Vijesti.ba
Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" uputila je saopštenje povodom smrti nekadašnjeg predsjednika Republike Francuske Žaka Širaka. Tekst prenosimo u cjelini:

"Konačni odlazak nekadašnjeg predsjednika Republike Francuske Žaka Širaka (Jacquesa Chiraca) biće obilježen iskrenom tugom njegovih najbližih, saučešćem prijatelja, političkim konotacijama i objektivnim prosudbama tek sa nužne historijske distance. Republika Francuska je to uvijek znala i umjela činiti čak i onda kada su francuski građani dvojili da li se ideali slobode, jednakosti i bratstva,  gube u zamkama realpolitike i pragmatičkih interesa moćnih.

Za slobodu Bosne i Hercegovine dramatičnog augusta 1995. godine Žak Širak se zauvijek ucjepio u njenu historiju i sudbine nebrojenih ljudi zaustavljajući dalje prolijevanje krvi nedužnih, opsadu Sarajeva i ubijanje jedne stare zemlje i njene kulture života u različitosti i razumijevanju. Služio je na čast francuskom građanstvu, pozorno osluškujući glas kulturnih i intelektualnih elita i nerv politike koja može biti humana.

Arijan Mnuškin, utemeljiteljica Teatra sunca (Ariane Mnouchkine Theatre du Soleil), redatelj Fransoa Tangi (Francois Tanguy - Theatre du Radeau), Bernar Fevr d Arsier, direktor Avinjonskog festivala (Bernard Faivre d Arcier), i brojni drugi, započeli su 4. augusta 1995. godine u Parizu dvadesetodnevni štrajk glađu u znak otpora ubijanju Sarajeva i zahtjeva predsjedniku Širaku za odlučnu akciju EU snaga za brzu intervenciju. Bili su u stalnoj svakodnevnoj komunikaciji sa istovrsnom  grupacijom u Sarajevu. Štrajk glađu je okončan tek  kad su dobili potvrdu da se tako predsjednik Žak Širak saglasio i sa NATO intervencijom u BiH.

Naša sjećanja i sućut povodom smrti ovog istinskog francuskog i evropskog velikana, hrasta kojeg ne obaraju prolazne nedaće politike, ostaće trajno upisane u slijedu ideala koje nužno treba da zastupamo".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo