8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

26.09.2019 / 20:00 Intervjui - Evropska zastupnica za Vijesti.ba

Fajon: Slika koju BiH šalje o sebi u EU nije pozitivna

Fajon: Slika koju BiH šalje o sebi u EU nije pozitivna
Tanja Fajon / Vijesti.ba
Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon kazala je u intervjuu za Vijesti.ba da evropska budućnost BiH najviše zavisi od same države i spremnosti u riješavanju ključnih reformi.

Zastupnica Socijalnih demokrata (SD) govorila je u intervjuu o neformiranju vlasti u BiH, imenovanju novog Evropskog komesara za proširenje EU, odnosima u regionu...

Razgovarao: Haris Ljevo

BiH godinu dana nakon održanih izbora još uvijek nije dobila vlast. Kako komentirate tu činjenicu?

FAJON: Slika koju BiH šalje o sebi povodom ovog slučaja nije pozitivna. Na taj način BiH izgleda kao da nije u stanju da riješi ključna pitanja i da također, još nije u stanju da se potpuno posveti evropskim integracijama. Neformiranje Vijeća ministara u BiH svakako ima loš uticaj na evropske integracije BiH, pogotovo jer se svakim danom gubi sve više vremena. Bitno je što prije uspostaviti vlast, kako bi se cijela BiH mogla poptuno posvetiti riješavanju ključnih pitanja i krenuti sa reformama i da bi se na taj način prije svega poboljšao život svih njenih gradjana.

U posljednje vrijeme sve je više glasova koji kažu da EU nije posvećena dovoljno BiH. Slažete li se s tim tvrdnjama?

FAJON: Ne bih se u potpunosti složila sa tim tvrdnjama. EU je pozitivna i u potpunosti okrenuta kako ka cijelom regionu Zapadnog Balkana tako i ka samoj BiH. EU vidi zapadni Balkan kao jednog od važnijih partnera sa kojim treba surađivati i prema kome treba biti otvoren. Ipak, ne zavisi sve samo od EU, već dosta toga potiče i od samih država. Na konkretnom primjeru BiH treba reći da je više potrebno od same države da radi na određenim stvarima, prvenstveno se misli na uspostavu vlasti. Na taj način, biće moguće nastaviti i produbiti dalju suradnju na mnogim poljima.

Kako gledate na prijedlog Laszla Trocsanyija na mjesto novog komesara za proširenje EU, koliko je to loše po BiH i ostatak regiona ako znamo da je blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji zagovara radikalne desničarske stavove?

FAJON: Imenovanje Laszla Trocsanyija je zasigurno kontroverzan postupak. Neko ko je i sam najodgovorniji za pokretanje člana 7 protiv svoje države ne može biti imenovan na mjesto koje se upravo bavi samim proširenjem EU. Takvo djelovanje je zaista kontradiktorno, jer kako može biti neko Evropski komesar za proširenje a da je pritom sam pogazio neke od najvažnijih evropskih vrijednosti. Također, sam Trocsany je još prije dovođen u vezu sa gušenjem nevladinih organizacija. Teško je sad reći sa sigurnošću kakve efekte njegovo imenovanje može imati po cijeli region, pogotovu što za sada on još nije izabran na tu funkciju.

Mnogi evropski zastupnici protive se njegovom izboru na mjesto Komesara. Hoće li on ipak dobiti podršku?

FAJON: Trenutno, nije lako predvidjeti da će taj predlog dobiti podršku u Evropskom Parlamentu. Male su šanse da ce Trocsanyi biti postavljen na mjesto Evropskog komesara za proširenje zbog negodovanja više strana. Uprkos tome, on bi mogao biti postavljen na neko manje senzitivnije mjesto ili se može dogoditi da ga Orban zamijeni sa nekom drugom osobom koja je malo manje kontroverzna ili koja nije toliko povezana sa njegovom FIDESZ partijom.

Odnosi među zemljama Zapadnog Balkana prema mišljenju mnogih nisu bili gori u zadnjih desetak godina. Šta je razlog tome i ko je glavni krivac?

FAJON: Teško je tvrditi da su odnosi medju susjedima na Zapadnom Balkanu gori no ikad u posljednjih desetak godina. Cijeli region vidi zajedničku budućnost i integraciju u EU, te je to svima opšti cilj. Trebalo bi raditi na produbljavanju odnosa između zemalja a ne na njihovom udaljavanju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo