16°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

26.09.2019 / 18:01 BiH - Gradsko groblje

Sahranjen dr. Milavić: Mostar se oprostio od heroja u bijelom

Više stotina građana Mostara oprostilo se od doktora Dragana Milavića na Gradskom groblju Sutina. Ugledni mostarski ljekar bio je jedan od heroja u bijelom tokom hrvatske agresije na grad Mostar, pomažući i spašavajući na hiljade ranjenih vojnika i civila tih dana i mjeseci.

O njegovom liku i djelu prisutnima na Gradskom groblju govorili su dugogodišnji prijatelj i kolega iz osnovne škole Šemsudin Zlatko Serdarević, ratni komandant Semir Drljević – Lovac, te direktor KB Dr. Safet Mujić, doktor Zlatko Guzin.

Guzin je kazao da je pokojni Milavić bio istinski heroj ili kako u Mostaru vole kazati – legenda, odnosno čovjek koji je zlatnim slovima upisan u historiju Grada Mostara.

„Bio je predodređen za vođu i lidera. Uloga koju je imao u toku rata bila je predodređena za njega. Pitanje je kako bi se u tim teškim vremenima stvari u gradu odvijale da nije bilo između ostalih i našeg Dragana Milavića“, rekao je Guzin.

Uz posljednjo pozdrav kolegi, još je poručio: “Grad Mostar te ne smije, ne može i neće zaboraviti. Ako bismo te zaboravili, izbrisali bismo prošlost jednog grada, a pitanje je kakva bi bila budućnost grada i ljudi koji nemaju prošlost“.

Semir Drljević – Lovac prisjetio se najtežih dana, kazavši kako je doktor Milavić znao ući u utvoreni sukob sa pripadnicima Ujedinjenih nacija, dok je insistirao da se ranjena djeca evakuišu iz Mostara i idu na liječenja na neke druge destinacije, za što oni ponekad nisu imali sluha.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo