16°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

26.09.2019 / 14:17 BiH - Posljednje zbogom

Komemoracija dr. Draganu Milaviću: Bio je jedan od motora odbrane Mostara

U prisustvu kolega, prijatelja, članova porodice i drugih sugrađana među kojim i onih iz političkog, kulturnog i sportskog života Mostara i Hercegovine u sali Narodnog pozorišta Mostar održana je komemoracija doktoru Draganu Milaviću, ...

... heroju u bijelom – čovjeku koji je bio na čelu ratne bolnice Mostar tokom hrvatske agresije na ovaj grad.

Milavić je tokom svog životnog vijeka posebno zapamćen ostao tokom rata u Mostaru kada je nadljudskim naporima u nehumanim uslovima zajedno sa ostatkom tima spasio stotine života i pomogao hiljadama napadnutih građana grada na Neretvi.

O njegovom liku i djelu danas su biranim riječima govorili direktor KB Dr. Safet Mujić, dr. Zlatko Guzin, zatim ratni komandant koji je svakodnevno u danima agresije komunicirao i sarađivao sa Milavićem, Semir Drljević – Lovac, te Milavićev školski drug i dugogodišnji prijatelj Zlatko Serdarević.

O Milavićevom životnom putu, školovanju, specijalizaciji govorio je doktor Guzin, kazavši da je zdravstvo u Hercegovini i Mostaru ostalo bez velikog čovjeka i velikog stručnjaka. Serdarević se prisjetio školskih dana, dana u Šantićevoj ulici koja je tad disala kao jedna porodica, dok je o najslavnijim danima odbrane govorio Semir Drljević Lovac.

On se prisjetio da su vojnici Milavića zvali komandantom, te da su svi s većim moralom išli na linije fronta, znajući da će ih ako bude potrebe liječiti doktor Milavić.

„Nije pravio razliku među pacijentima koji su mobilisani i onima koji to nisu bili. Nije pravio razliku ni sa ljudima iz neprijateljskih vojski koje je liječio“, rekao je Drljević, kazavši da je doktor bio veliki borac i veliki čovjek.

U izjavi za medije prije početka ratni gradonačelnik Safet Oručević prisjetio se ratne bolnice, doktora Milavića, doktora Skikića i svih ostalih, koji danas nažalost nisu među živima.

„Njegovo ime zlatnim slovima upisano je u historiju Mostara. Ono kroz što je zajedno s ostatkom kolektiva ratne bolnice prošao tek će se opisati u knjigama i na filmovima. U najtežim momentima davao je cijelog sebe, bio je uzor, motivisao je druge i jedan od glavnih motora odbrane ovog grada. Veoma je važno da mlade generacije znaju ko su bili Arif, Hujka, doktori Milavić i Skikić i ostali. Nažalost, ne primjećujem da se neko trudi da se to organizovano pamti“, izjavio je Oručević.(Vijesti.ba)

Izdvajamo