9°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

25.09.2019 / 23:35 Auto - SUV XC40

Prvi električni Volvo stiže u oktobru

Prvi električni Volvo stiže u oktobru
Foto: Volvo - Vijesti.ba

Volvo će po prvi put predstaviti jedan potpuno električni model - SUV XC40 na struju.

Tokom razvoja modela na struju švedski proizvođač se susreo sa brojnim problemima, a bezbjednost je jedan od najvećih. Ipak, kako tvrde u Volvou, na tom frontu nisu napravljeni nikakvi kompromisi.

"Bez obzira na to šta pokreće automobil, bilo da je elektromotor ili motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, Volvo mora da bude bezbjedan. A potpuno električni XC40 biće jedan od najbezbjednijih automobila koje smo ikada napravili", rekao je šef Volvoa zadužen za bezbjednost, Malin Ekholm.

"Osnove bezbjednosti za ovaj automobil su iste kao i za bilo koji drugi Volvo. Unutra su ljudi, a automobil mora da bude konstruisan tako da bude bezbjedan za njih."

U slučaju nesreće, putnike će zaštititi nova bezbednosna struktura koju je razvio Volvo. Postavljanje baterije u pod, zaštićene sigurnosnim kavezom koji čini takozvanu zonu gužvanja oko nje, osiguraće da baterija ostane netaknuta.

Električni XC40 imaće takođe tehnologije autonomne vožnje, zahvaljujući novom sistemu Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). ADAS je razvijen u kompaniji Zenuity, koju zajednički poseduju Volvo i Volvo, a uključuje nekoliko radara, kamera i ultrazvučnih senzora.

Premijera električnog XC40 održaće se 16. oktobra, a u međuvremenu očekujemo više detalja o ovom vozilu.(Vijesti.ba / b92)

Izdvajamo