9°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

24.09.2019 / 14:41 BiH - VM BiH o migrantskoj krizi

Mektić: Saslušali smo direktore sigurnosnih agencija

Mektić: Saslušali smo direktore sigurnosnih agencija
Dragan Mektić / Vijesti.ba
Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu održalo radni sastanak sa direktorima sigirnosnih agencija o stanju u oblasti migracija.

Nakon sastanka, ministar sigurnosti BiH rekao je da je bilo riječi o pitanjima kako povećati efikasnost, te uspostaviti bolje kapacitete za kontrolu i upravljanje migracijama.

On je podsjetio da Vijeće ministara BiH već duži vremenski period na svakoj svojoj sjednici raspravalja o pitanjima migracija.

"Mislim da je jako dobro što smo danas saslušali direktore sigurnosnih agencija na nivou BiH, te da vidimo na koji način, u okviru nadležnosti Vijeća ministara BiH, možemo poboljšati kapacitete rada ovih agencija. Najveći dio razgovora odnosio se na jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta sigurnosnih agencija, a to je posebno interesantno u godini kada nemamo usvojen budžet, tako da nema mogućnosti za kapitalne i druge investicije", upozorio je Mektić.

Takođe je ukazao na parlamentarnu krizu u momentu kada, kako je ocijenio, BiH treba da poboljšava pravni okvir, te prilagođava zakone u kontekstu nastale migrantske krize.

"Istovremeno, potrebno je u naše zakonodavstvo ugraditi evropske direktive koje se tiču ilegalnih migracija, a koje bi trebalo da daju rezultate na boljoj funkcionalnosti institucija po pitanju migrantske krize", dodao je ministar sigurnosti BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo