4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 8°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

23.09.2019 / 20:34 Politika - New York

Komšić s premijerima Holandije i Estonije: Podrška NATO putu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se u New Yorku sa Markom Rutteom, premijerom Kraljevine Holandije i sa premijerom Estonije Juriom Ratasom.

Sagovornici su  razgovarali o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i Kraljevini Holandiji, ocijenivši bilateralnu i prijateljsku saradnju dviju zemalja izuzetno dobrom. Predsjedavajući Komšić upoznao je premijera Ruttea sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, te naglasio  da on ni pod koju cijenu neće odustati od NATO puta Bosne i Hercegovine, jer bi to bilo igranje sa budućnosti zemlje i njenih građana. Premijer Rutte je u razgovoru sa predsjedavajućim Komšićem naglasio spremnost Kraljevine Holandije da pomogne Bosni Hercegovini na njenom putu ka euroatlanskim integracijama.

Sagovornici su konstatovali da postoji prostor za unapređenje odnosa BiH i Kraljevine Holandije, naročito na ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku i sa Juriom Ratasom, premijerom Republike Estonije.

Tokom susreta razgovarano je o bilateralnim i političkim odnosima dviju zemalja. Predsjedavajući Komšić upoznao je premijera Ratasa o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i razlozima zastoja formiranja vlasti u našoj zemlji.

S obzirom na to da je Estonija trenutno nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a (VS UN), predsjedavajući Komšić ponudio je premijeru Ratasu iskustvo Bosne i Hercegovine i savjete koje je naša zemlja stekla tokom procesa pristupanja članstvu VS UN-a.

Premijer Ratas se zahvalio predsjedavajućem Komšiću na podršci, te Bosni i Hercegovini  ponudio iskustva i savjete koje su oni stekli iz oblasti digitalnih tehnologija. Naime, Estonija, kao zemlja članica Evropske unije i zemlja sa 1.3 miliona stanovnika, lider je u korištenju digitalnih tehnologija. Posebno je istakao to da je estonsko društvo u potpunosti digitalizovano, što uključuje e-vladu, izborni proces, školstvo i slično. Iz tog razloga je naglasio da je cyber sigurnost najvažniji faktor u društvu koje je bazirano na digitalnim tehnologijama.

Premijer Ratas takođe je istakao čvrstu podršku svoje zemlje Bosni i Hercegovini i njenom putu ka NATO-u i Evropskoj uniji.

U cilju jačanja prijateljskih i ekonomskih odnosa dviju zemalja, predsjedavajući Komšić pozvao je premijera Estonije i njegove saradnike u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo