14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

23.09.2019 / 18:23 Politika - Komentar za Vijesti.ba

Majkić: SDP predlaže rješenja stara 13 godina, to nema nikakvu šansu

Majkić: SDP predlaže rješenja stara 13 godina, to nema nikakvu šansu
Dušanka Majkić / Vijesti.ba
Paket ustavnih reformi u javnosti poznat kao "aprilski paket" danas aktuelizuju bezidejne političke partije u nedostatku kvalitetnijih prijedloga rješenja, koji bi bila od interesa za sva tri naroda i oba entiteta u BiH, stav je SNSD-ovog poslanika u Parlamentu BiH Dušanke Majkić.

"Kada god SDA ne uspije da se izbori za ključne političke ciljeve, ona poseže za rukom tzv građanskih političkih partija koje nastavljaju tu borbu", kaže Majkić za Vijesti.ba, osvrćući se na najavu SDP-a BiH da će u parlamentarnu proceduru uskoro uputiti set amandmana na Ustav BiH poznatiji kao "aprilski paket", kojim se između ostalog predviđa uvođenje funkcije jednog predsjednika države, kao i funkcija državnog premijera.

Prema njenim riječima, iznenađujuće je uopšte predlagati ovakva rješenja, budući da, kako tvrdi, SDP BiH nema dovoljan politički kapacitet u Parlamentu BiH, niti može obezbijediti odgovarajuću podršku iz RS.

"Sasvim je jasno da ovakav prijedlog neće dobiti prolaznost", kategorična je Majkić.

U tom kontekstu, ona postavlja pitanje šta je cilj i šta SDP BiH želi pomenutim prijedlogom ustavnih reformi.

"S obzirom na momenat u kojem posežu za ovakvim prijedlogom, s obzirom na stanje u zemlji i činjenicu da ne postoji mogućnost da se dogovor napravi o mnogo manje značajnim pitanjima, postavlja se pitanje šta hoće. Prije bih rekla da se radi o sinhronizovanoj bošnjačkoj politici koja pokušava ono za šta zna da neće dobiti podršku srpskih predstavnika, ali idu po principu 'vrijedi probati, pa ako prođe - prođe'", mišljenja je naša sagovornica.

Odgovor na pitanje zašto "aprilski paket" danas nije prihvatljiv SNSD-u, budući da to svojevremeno nije bio slučaj, Majkić počinje riječima kako je "13 godina veliki i dug rok u kojem su svi vidjeli ko je kakav".

"Poslije svih nasrtaja na Dejtonski sporazum u proteklih 13 godina, eksplicitan stav SNSD-a je da nema više nijednog poteza kojim će se ići na smanjenje nadležnosti entiteta i jačanje institucija BiH. Nema promjena o kojima smo nekada mogli imati iluzije. Sada smo sasvim bez iluzija", kategorična je Majkić.

U konačnici, smatra da je sasvim neodgovorno predlagati rješenja stara 13 godina.

"Šta se sve promijenilo za 13 godina... Ne postoji nikakva šansa za podršku tom prijedlogu. Ovo je samo pokušaj jedne partija, koja je gotovo u ilegali, da se čuje za nju", zaključuje Majkić u razgovoru za naš portal.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo