14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

23.09.2019 / 17:47 Regija - Večera s Mogherini

Dačić: Srbija se zalaže za dijalog sa Prištinom

Dačić: Srbija se zalaže za dijalog sa Prištinom
Foto: Vijesti.ba
Punopravno članstvo u EU predstavlja ključni vanjskopolitički prioritet Srbije, koja je posvećena regionalnoj stabilnosti, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić na neformalnoj večeri u New Yorku ...

... koju je za lidere regiona organizovala visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Dačić je naglasio da je mjesto Srbije i cijelog regiona u EU.

- Striktno poštovanje zaključenih i dogovorenih okvira regionalne saradnje svih učesnica u regionu, bez izuzetka, jeste preduslov uspješne realizacije i unapređenja regionalne saradnje - rekao je Dačić tokom tradicionalne neformalne večere na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine UN.

On je ponovio da se Beograd zalaže za dijalog sa Prištinom i pronalaženje kompromisnog rješenja za pitanje Kosmeta, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Dačić je izrazio očekivanje da će naredni visoki predstavnik EU nastaviti odlučnije da doprinosi tom procesu s ciljem postizanja rješenja prihvatljivih za sve strane, uz istovremeno insistiranje na ispunjavanju preuzetih obaveza.

On je zahvalio Mogherini za dosadašnji rad i poželio uspjeh u budućem angažmanu.

Svi učesnici večere iskazali su solidarnost sa albanskim narodom i Albanijom, koji je tokom vikenda pogodila serija zemljotresa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo