13°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

23.09.2019 / 13:50 Sport - 29. septembar

Evropska sedmica sporta za promoviranje fizičke aktivnosti

Evropska sedmica sporta za promoviranje fizičke aktivnosti
Foto: FENA - Vijesti.ba

Evropska sedmica sporta u Bosni i Hercegovini se obilježava nizom događaja, a centralna manifestacija najavljena je za 29. septembar u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Istog dana bit će upriličen određeni sadržaj i na Jahorini.

Pomoćnica ministra za sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH Anđa Kalem Perić istakla je na konferenciji za novinare u Sarajevu značaj te sportske manifestacije za koju kaže da je namijenjena 'za sve nas, zbog dobrobiti koje donosi tjelesna aktivnosti.'

Naglasila je podršku Evropske komisija koja je prepoznala važnost aktivnost kao sastavnog dijela života.   

Šef Odsjeka u Ministarstvu civilnih poslova BiH Velibor Lazarević podsjetio je da se Evropska sedmica sporta održava od 23. do 30. septembra, a službeno će biti otvorena u Finskoj koja ove godine predsjedava Evropskom komisijom.

- Mi imamo predstavnika, danas na toj manifestaciji - kazao je.  

Ajša Adrović Bešlagić iz Delegacije EU u BiH naglasila je da je Evropska sedmica sporta inicijativa Evropske komisije za promociju sporta i fizičke aktivnosti koja se ove godine održava peti put širom Evrope, a cilj je promoviranje fizičke aktivnosti i zdravog života.  

Kaže da je ta sportska inicijativa zapravo odgovor Evropske komisije na porast pretilosti kod djece i stanovništva općenito, što je posljedica slabe fizičke aktivnosti.

Evropska sedmica sporta u Bosni i Hercegovini održava se drugi put. Sadrži niz događaja širom države, sudionici su raznih starosnih dobi, a među ostalima planiran je i uspon na Velež.  

Evropska sedmica sporta ove godine obilježava se u 42 države, a najavljeno je više od 13 miliona sudionika.  Glavni slogan kampanje je '#BeActive', a namjera je potaknuti stanovništvo na aktivnost tokom cijele godine.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo