9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

23.09.2019 / 13:13 Svijet - Britanski premijer

Johnson okrivio Iran za napade na saudijska naftna postrojenja

Johnson okrivio Iran za napade na saudijska naftna postrojenja
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Britanski premijer Boris Johnson okrivio je Iran za nedavne napade na postrojenja u Saudijskoj Arabiji i rekao da će Ujedinjena Kraljevina razmotriti sudjelovanje u vojnim akcijama pod vodstvom SAD-a za podršku saudijskoj odbrani.

Dok je u nedjelju kasno navečer letio za New York kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN-a, Johnson je rekao novinarima da "Velika Britanija pripisuje odgovornost s vrlo velikim stepenom vjerovatnoće Iranu" za napad bespilotnim letjelicama i krstarećim raketama na saudijska naftna postrojenja, piše Associated Press.

- Sarađivat ćemo i s našim američkim prijateljima i s našim evropskim prijateljima na stvaranju odgovora koji će imati za cilj deeskalaciju napetosti u zaljevskoj regiji - rekao je Johnson.

Vođa konzervativaca prethodno se suzdržavao od pripisivanja krivice za napade, iako su Saudijska Arabija i Sjedinjene Države kazale da je Iran odgovoran.

Johnson je rekao da će se sastati s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem na Generalnoj skupštini ove sedmice.

Evropske nacije, uključujući Britaniju, još uvijek se pridržavaju međunarodnog sporazuma namijenjenog ograničavanju iranskih nuklearnih ambicija, ali Trump je povukao SAD iz sporazuma.

Johnson je naglasio da je diplomatija ključna u rješavanju tenzija u zaljevskoj regiji, ali je rekao da će Velika Britanija razmotriti svaki zahtjev za vojnu pomoć.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo