14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

22.09.2019 / 13:00 Regija - Oštećeno stotine stambenih objekata

U zemljotresu u Albaniji povrijeđeno najmanje 105 osoba

U zemljotresu u Albaniji povrijeđeno najmanje 105 osoba
Foto: Vijesti.ba
Potres jačine 5,6 po Richteru i naknadno samo malo slabije podrhtavanje uzdrmali su u subotu albanski lučki grad Drač i okolna mjesta prilikom čega je povrijeđeno najmanje 105 ljudi.

U potresu je, prema preliminarnim podacima, također oštećeno više od 290 kuća, a na 20 stambenih zgrada pojavile su se pukotine, prenijela je agencija ATA.

Stanovnici su panično bježali na ulice i u parkove tražeći sigurnost. Zemljotres je zaljuljao zgrade i u glavnom gradu Tirani.

Ministarstvo odbrane je objavilo kako je to bio najjači potres u Albaniji u posljednjih 30 godina.

Ministrica zdravstva Ogerta Manastirliu je rekla kako je 68 ljudi liječeno zbog povreda u Tirani i Draču, i da su mnogi otpušteni nakon liječenja.

Većina ih se povrijedila panično jureći iz svojih domova.

"U području Tirane 48 kuća i tri stambene zgrade zadobile su pukotine, dok su u Draču 42 kuće i četiri stambene zgrade oštećene", rekla ministrica odbrane Olta Xhacka na konferenciji za novinare.

Dvadeset zgrada je oštećeno u drugim područjima.

Američki geofizički institut pripisao je potresu početnu jačinu od 5,6, dok je Albanski institut za geoznanosti izvijestio o jačini od 5,8 s naknadnim podrhtavanjem 11 minuta kasnije koje je mjerilo 5,3.

Potres se snažno osjetio i u Crnoj Gori, naročito na primorju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo