12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

21.09.2019 / 22:13 Svijet - Urednik Wikileaksa

Britanske vlasti drže Assangea u uslovima gorim nego za teroriste

Britanske vlasti drže Assangea u uslovima gorim nego za teroriste
Julian Assange / Vijesti.ba
Zatvorski uslovi u kojima britanske vlasti drže osnivača Wikileaksa Juliana Assangea gori su nego za teroriste, rekla je glavni i odgovorni urednik Wikileaksa Kristinn Hrafnsson.

"Britanske vlasti drže Assangea u uslovima gorim nego za teroriste i ne daju mu da pripremi svoju odbranu i slučaj protiv izručenja SAD", rekao je Hrafnsson.

On kaže da je Assangeu uskraćeno je pravo na korespondenciju, da ima pravo samo na dvije posjete mjesečno i u teškoj je izolaciji.

Assange je u zatvoru u Britaniji nakon hapšenja u aprilu zbog kršenja uslova kaucije. Osuđen je na 50 sedmica zatvora.

Iako je trebalo da bude oslobođen 22. septembra, ostat će u zatvoru zbog čvrstog uvjerenja sudije da će "pobjeći ako ga puste".

Hrafnsson je rekla da ova odluka pokazuje "pristrasno tretiranje" Assangea u okviru britanskog pravosudnog sistema.

Assange, koji je u zatvorskoj bolnici zbog lošeg zdravstvenog stanja, sada će čekati ročište u februaru u vezi sa izručenjem SAD, gdje se suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući razotkrivanje nacionalnih tajni.

Osnivač Wikileaksa je 2010. godine objavio niz američkih tajnih poruka i depeša koje mu je obezbjedio bivši američki obavještajni analitičar Chelsea Manning.

Vlada SAD pokrenula je krivičnu istragu protiv Wikileaksa i Assangea na osnovu nezakonitog pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata u vezi sa nacionalnom odbranom.

Assange se krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, nakon što je Švedska za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog seksualnog napada.

U aprilu ove godine predat je britanskim vlastima, a švedsko tužilaštvo ponovo je otvorilo slučaj seksualnog napada.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo