30°C
Mostar 35°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 30°C
Powered by Dark Sky

21.09.2019 / 17:09 Politika - Predsjednik PDP-a

Borenović za Vijesti.ba o detaljima sastanka s Vučićem

Borenović za Vijesti.ba o detaljima sastanka s Vučićem
Branislav Borenović / Vijesti.ba
Ključna poruka sa današnjeg sastanka u Beogradu jeste da je potrebno u potpunosti poštovati Dejtonski sporazum i ustavno uređenje BiH sa dva ravnopravna entiteta RS i FBiH, te tri konstitutivna naroda i drugim narodima u ovoj zemlji.

Ocijenio je u razgovoru za Vijesti.ba lider PDP-a Branislav Borenović, koji je prisustvovao sastanku zvaničnika i predsjednika parlamentarnih stranaka iz RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Borenović je istakao da je susret bio prilika da učesnici razmijene mišljenje o aktuelnoj situaciji u BiH.

"Smatram da su važne poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji i dalje poziva na mir, stabilizaciju prilika i saradnju. Te poruke predstavljaju jasno opredjeljenje Srbije da poštuje na bazi Dentonskog sporazuma poštuje BiH i ustavno uređenje sa dva ravnopravna entiteta, RS i FBiH, te tri konstitutivna naroda i ostalim narodima", kazao je predsjednik PDP-a.

Prema njegovim riječima, poruke predsjednika Srbije idu u pravcu traženja trezvenog, racionalnog i razumnog rješenja za dobrobit i uspjeh unutar BiH, te poštovanja ustavnog uređenja BiH i regionalne saradnje.

"Smatram da su Vučićeve poruke vrlo korisne i korektne, te da ih tako treba razumjeti", poručio je Borenović.

Naš sagovornik je potvrdio da predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS imaju identične stavove o Deklaraciji SDA i da je osuđuju.

"Ovaj dokument izlazi iz ustavnog okvira BiH i ugrožava Dejtonski sporazum. Jasno smo rekli da je on neprihvatljiv i štetan, te da unosi nemir u unutrašnje odnose u BiH"; naveo je Borenović.

Kako je istakao, politički zvaničnici iz RS stava su da je potrebno u potpunosti ispoštovati dejtonske principe funkcionisanja i ustavno uređenje BiH, te prava naroda i RS sa svim svojim nadležnostima.

Stavovi u pak različiti kada je u pitanju uloga i rad predstavnika RS u institucijama na nivou BiH.

"Mišljenja sam da svaki izabrani predstavnik treba odgovorno i ozbiljno da radi svoj posao, sve dok na njegovo mjesto ne dođe drugi izabrani predstavnik. Dakle, kako Dodik u Predsjedništvu BiH, tako i ministri u Savjetu ministara, poslanici i delegati u Parlamentu BiH. Svi treba da radmo svoj posao odgovorno i ozbiljno", pojasnio je Borenović.

On je napomenuo da postoji zabrinutost kod svih aktera u pogledu budućih izazova i političke krize u BiH.

"Smatram da je potrebno tragati za rješenjima unutar političke scene u BiH kako bi se formirao Savjet ministara BiH. No, mišljenja sam i da je vrlo teško da sa SDA, koja ide sa ovakvom deklaracijom, bilo ko u budućnosti može praviti ozbiljan dogovor, jer ova stranka sa svojim dokumentom izlazi iz ustavnih okvira BiH i Dejtonskog sporazuma", zaključio je Borenović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo