10°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

20.09.2019 / 11:08 Regija - Aleksandar Vučić

Prodaja oružja Saudijcima nije krivično djelo, zalagaću se da prodamo još

Prodaja oružja Saudijcima nije krivično djelo, zalagaću se da prodamo još
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji je dozvoljena i zalagat ću se da što više oružja prodamo, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Pink.

Osvrnuvši se na optužbe da je u prodaji oružja, koje kupuje po povlaštenoj cijeni, učestvovao i Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, Vučić je pozvao one koji o tome govore da ako imaju dokaze da je počinjeno krivično djelo neka ih dostave, a ako nemaju poručio im je da prestanu o tome da pričaju.

Govoreći o narednim izborima, Vučić je rekao da su izborni uslovi u Srbiji danas mnogo bolji nego 2012., čistiji je birački spisak, a opozicione stranke, kako je kazao, lakše pristupaju medijima nego 2012. godine.

Vučić je dodao da će ispuniti sve zahtjeve opozicije, urediti biračke spiskove i finansiranje stranaka, jer misli da naprednjaci mogu da pobjede svojim radom, platama koje primaju zaposleni, novim putevima u Srbiji.

On je pozvao Radio-televiziju Srbije da što više prostora da opozicionim liderima da ljudi mogu, kako je istakao, da vide tu mržnju prema njemu i njihove ideje za rješenje problema na Kosovu.

Predsjednik Srbije je ponovio da ni on ni njegova porodica danas nemaju ništa više nego što je imao dok je bio u opoziciji.

Užasno teška jesen po pitanju Kosova

Vučić je ocijenio i Srbiju čeka "užasno teška jesen" po pitanju Kosova, a naveo je i da ekonomija "ide u dobrom smjeru".

Komentarišući odluku prištinskih vlasti da na parlamentarnim izborima 6. oktobra građani mogu da glasaju samo sa kosovskim dokumentima, Vučić je ocijenio da je suština takve politike Prištine da se Beograd "ništa ne pita".

"To znači da žele da izbace 3.500-4.000 glasova za Srpsku listu. Njima je suština da se Beograd ništa ne pita, a već imaju tri svoje liste među Srbima i bit će dobri prema njima dok ne dobiju međunarodno priznanje a onda će će biti: 'Srbi, dok god vas ima više od pet posto, ugrožavate nas", naveo je Vučić.

Vučić je ocijenio da ekonomija Srbije "ide u dobrom smjeru" i dodao da će država "gledati" da najkasnije do početka decembra uplati penzionerima jednokratnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara, prenosi Beta.

Mali ne mora da ima diplomu, može biti ministar i sa osnovnom školom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da opozicija stoji iza blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu, gdje grupa studenata zahtjeva da rektorica od premijerke Ane Brnabić zatraži smjenu ministra finansija Siniše Malog zbog sumnje da je plagirao doktorat.

Tokom Vučićevog gostovanja na televiziji Pink prikazan je snimak kako u Rektorat sa kesama punim hranom i pićem ulazi jedan od funkcionera Stranke slobode i pravde Branko Miljuš.

Upitan da li to znači da oni organizuju proteste Vučić je rekao: "To je sad kao nekakva tajna velika".

"Sve su to partijski aktivisti sve su to Đilasovi i Jeremićevi (...) Maltretiraju ljude da ne mogu da uđu u Rektorat", rekao je predsjednik Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke.

On je rekao da ti studenti žele da utiču na sastav Vlade i da Siniša Mali, čiju smjenu studenti traže, ne mora da ima bilo kakvu diplomu, može da ima i samo osnovnu školu i da je to pitanje političkog izbora, za šta odgovara onaj ko je taj izbor napravio.

Vučić je ocijenio da je cilj blokade da se izazove pažnja i dodao da država neće slati policiju, kao ni do sada.

(Vjiesti.ba)

Izdvajamo