-5°C
Mostar -2°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

20.09.2019 / 09:19 Kultura - "Svjetlost istine"

Zećo: Crkva bosanska poznavala je i kosmopolitsku komponentu dualističkog učenja

Zećo: Crkva bosanska poznavala je i kosmopolitsku komponentu dualističkog učenja
Foto: Fena / Vijesti.ba
U okviru obilježavanja 830 godina Povelje Kulina bana, Forum građana Zenice priredio je u Muzeju grada Zenice predstavljanje knjige "Svjetlost istine Crkve bosanske" mostarskog advokata Alice Zeće.

Zećo je istakao kako je knjigu napisao uz velike prepreke, jer ni domaća ni svjetska historiografija i literature srednjovjekovnu Bosnu ne promatraju u svjetlu istraživanja istočne duhovne epohe i njenog obilježja.

"Odnosno, ne promatra se u svjetlu religija koje su živjele u drugim vremenima i na drugim prostorima, a koje su u našoj historiografiji potpuno nepoznati, iako pojedini autori te vrijednosti spominju i govore o njima. Kroz komparativna upoređivanja te epohe sa epohom zapadne civilizacije, može se otkriti učenje Crkve bosanske", kaže Zećo, napominjući da se samo na taj način može upoznati i otkriti značenje i vrijednost tog učenja.

Kada se upozna istočna epoha, napominje Zećo, postaju jasnija i obilježja Crkve bosanske. Dualizam učenja, što ga, kako kaže autor, svi često spominju te o njemu govore - neko govori i da nije, neko govori da jeste postojao, ali ni jedni ni drugi ne govore o bitku dualističkog učenja.

"Nije dualizam učenja samo moralna komponenta, ona je i kosmopolitska komponenta dualizma te sadrži i elementarne historijske činjenice koje se ne spominju u našoj nauci. Crkva bosanska poznavala je civilizacijski historijski iskorak koji je duhovna epoha napravila, a to je spoznaja istine da je svijet sastavljen od materijalnog i duhovnog svjeta, kao i ulogu čovjeka u tom, materijalnom svijetu" istakao je Zećo.

O tome je, kaže, pisao u svojoj knjizi za koju je osvrt napisao i prof. dr. Ferid Muhić.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo