8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

20.09.2019 / 09:08 Politika - Dva bloka

Lideri iz RS kod Vučića o formiranju vlasti u BiH

Lideri iz RS kod Vučića o formiranju vlasti u BiH
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske sutra će u Beogradu imati sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kod Vučića, zajedno, će biti sutra biti predstavnici dva bloka u Srpskoj, koje predvode SNSD i SDS.

Pored lidera SNSD i SDS Milorada Dodika i Mirka Šarovića na sastanak kod Vučića u Beograd idu i predsjednici PDP-a Branislav Borenović, DNS Marko Pavić, SP Petar Đokić i još nekoliko predsjednika manjih stranaka koje imaju poslanike u NSRS.

Kako BN TV saznaje, prethodnih dana došlo je i do razgovora Mirka Šarovića i Aleksandra Vučića, tokom kojih je predsjednik SDS-a prihvatio da se odazove na poziv predsjednika Srbije da aktivno učestvuje u radu tog sastanka.

Pored lidera parllamentarnih stranaka, sastanku kod predsjednika Vučića prisustvovaće i predsjendica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je rekla da će na tom sastanku biti riječi o važnim nacionalnim pitanjima.

Neposredni povod za ovaj sastanak je nedavno usvojena Deklaracija SDA u kojoj se naglašava da je cilj te stanke promjena ustava, uspostavljanje novog koncepta unutrašnje organizacije BiH i jačanje "bosanskog identiteta".

Mnogi smatraju da će biti pokušaja da se kroz "beogradske razgovore" pokuša uspostaviti "svesrpsko jedinstvo" u Republici Srpskoj i kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH.

Bez obzira na ishod ovih razgovora, biće to prilika za razmjenu mišljenja o stanju u Republici Srpskoj, ali i BiH iz ugla dva suprostavljena bloka, koji ipak imaju zajedničke stavove kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi RS i srpskog naroda u BiH.

(Vijesti.ba / BN TV)

Izdvajamo