12°C
Mostar 16°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

20.09.2019 / 08:33 Politika - Željka Cvijanović

Stranci tužni zbog drugih, a SNSD osuđuju

Stranci tužni zbog drugih, a SNSD osuđuju
Željka Cvijanović / Vijesti.ba
Potpredsjednica SNSD-a i predsjednica RS Željka Cvijanović ocijenila je da je SDA bila ohrabrena da donese deklaraciju i izjavama stranih zvaničnika koji kažu da Dejtonski sporazum nije zakovana formula, kao i da se ne sankcioniše antidejtonsko djelovanje.

Ona je istakla da uvijek postoji kopča između onog što rade sarajevski političari sa pojedinim inostranim centrima moći.

Cvijanović je ukazala i na "situaciju gdje se antidejtonski ocjenjuje to što predsjednik SNSD-a Milorad Dodik promoviše vraćanje na izvorni Dejton, dok se kao antidejtonsko ne ocjenjuje to što neko predlaže deklaraciju koja govori o regijama umjesto entiteta, želi da ukine etnicitet i da napravi neko jedinstveno biće koje ne može da postoji, jer je vještačko, te da se pravi Republika BiH".

Cvijanovićeva je navela da je preneražena rječnikom u nazovi osudama koje su strani zvaničnici izrekli povodom te deklaracije, navodeći primjer da se kaže da su tužni što neko veliča ratne zločince, a kada reaguju na Republiku Srpsku tu koriste rječnik tipa najoštrije osuđujemo, osuđujemo ovo, prijetnje biće ovo, "vidjećete.

Ona je za prnjavorsku televiziju "K3" rekla da je to neizbalansiran pristup i savrstavanje na jednu stranu koji će koštati ovu zemlju jer doprinosi izgradnji nepovjerenja.

Prema njenim riječima, deklaracijom SDA nastoji se promovisati koncept jednog naroda, koji ovdje ne može zaživjeti, jer svako nastoji zadržati svoj identitet i svoje nacionalno biće.

"Deklaracija SDA je dobila našu pažnju, mi ne zaboravljamo, već studiozno pamtimo šta ko radi i pripremamo svoj odgovor", dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, obaveza je i pokazati to da je deklaracija SDA nastavak deklaracije Alije Izetbegovića iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Pitajte ljude iz drugih političkih struktura zašto to ne prepoznaju. Ja prepoznajem matricu po kojoj se ovdje stvari dešavaju i moja je obaveza kao političara i da nisam predsjednik RS da o tome upoznam građane. Moja obaveza je da zaštitim ono što je ustavna postavka RS", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da i deklaracija ne predstavlja nikakav inat, već politiku po principu "može nam se", jer šta god da urade, tražiće zaštitu međunarodne zajednice.

Cvijanović je istakla da je veoma teško živjeti zajedno ako se drugom negira sve njegovo, a ono što je uradila SDA tim dokumentom udar je na suživot.

"Ono što je pitanje nečeg ličnog, ili pitanje nacionalnog identiteta treba da se poštuje. Nikada mi ne bi padalo na pamet da nekom drugom ko živi u Federaciji BiH ili bilo kom drugom prostoru nešto negiram", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je postavila i pitanje ako neko želi da pokaže da država pripada samo njemu, kako će se onda ostali osjećati u toj državi.

Cvijanovićeva je zaključila da je ovo vrijeme kada treba imati jedinstvo i da svaka politika koja to ne prepoznaje plaća cijenu i nije podržana od naroda.

Govoreći o jučerašnjim zaključcima Glavnog odbora SNSD-a, ona je rekla da ne zna koliko će oni biti prihvaćeni od drugih političkih subjekata, ali da su oni veoma važni za SNSD kao hodogram za aktivnosti koje treba da sprovede u okviru politike zbog koje je dobila povjerenje građana.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo