18°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

19.09.2019 / 13:11 Svijet - Zatvorska kazna i do 15 godina

Kineskinja priznala da je vodila lanac 'porođajnog turizma' u SAD-u

Kineskinja priznala da je vodila lanac 'porođajnog turizma' u SAD-u
Foto: Vijesti.ba
Kineskinja je u SAD-u priznala krivicu za savezne optužbe da je vodila lanac "porođajnog turizma" za kineske državljane koji su plaćali kako bi im se djeca rodila u SAD-u i tako postali američki državljani.

Dongyuan Li je priznala da je njena kompanija pomagala bogatim kineskim državljankama da dođu u SAD kako bi se tamo porodile.

Li bi klijentima pružila obuku o tome kako zaobići imigracijsku kontrolu u SAD-u i sakriti svoju trudnoću, piše BBC.

Na taj način je prikupila nezakonitu novačnu korist u iznosu od tri miliona dolara.

Li, kojoj će kazna biti izrečena u decembru, mogla bi se suočiti s zatvorskom kaznom i do 15 godina.

Li je priznala da je između 2013. i 2015. njena kompanija You Win USA Vacation Services naplaćivala kineskim državljanima - uključujući vladine službenike - između 40.000 i 80.000 dolara za obuku u vezi sa rođenjem djeteta u SAD-u.

Sa time su dobile benefit da su im djeca američki državljani.

Kompanija se na svojoj web stranici hvalila s više od 500 klijenata. Rečeno je da je biti Amerikanac "najatraktivnija nacionalnost" i to će osigurati "prioritet za radna mjesta u američkoj vladi".

Li je rekla klijentima da u početku lete iz Kine na Havaje zbog vjerovanja da će biti lakše proći američku carinu. Odatle bi mogli letjeti u Los Angeles gdje će ih smjestiti u apartmane.

Takođe je priznala da su klijenti podučeni kako proći intervju američkog konzulata u Kini, uključujući i to da kažu da će ostati samo dvije sedmice.

U stvarnosti su planirale da ostanu do tri mjeseca da bi rodile tamo.

Li je priznala krivicu za jednu tačku planiranja da počini imigracijsku prevaru i jednu tačku optužnice za prevaru s vizama.

Kao dio svog sporazuma o priznanju krivice, Li se odrekla imovine, uključujući 850.000 dolara, kuće vrijedne više od 500.000 dolara i nekoliko automobila Mercedes Benz.

Iako nije nezakonito posjetiti SAD i poroditi se tamo, lažni zahtjevi za vizu jesu.

Vlasti su navele da je Li promovirala dobrobiti rođenja beba u SAD-u, što bi uključivalo pomoć u sticanju imigracijskih prava članova porodice.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo