16°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 20:02 Regija - Generalna sekretarka

Pejčinović Burić preuzela dužnost u Vijeću Evrope

Pejčinović Burić preuzela dužnost u Vijeću Evrope
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je službeno preuzela funkciju generalne sekretarke Vijeća Evrope.

Ona je druga žena i prva osoba iz srednje i istočne Evrope na tom položaju, prenosi Hina.

U završnom glasanju pobijedila je belgijskog kolegu Didiera Reyndersa.

Bivša šefica hrvatske diplomatije je u sjedištu Vijeća Evrope u Strasbourgu iznijela svoju viziju rada i prisegla kao 14. čelnica organizacije.


Godišnjica Vijeća Evrope

Ranije u srijedu, u gradskoj vijećnici u Strasbourgu, obilježena je 70. godišnjica Vijeća Evrope koja okuplja 47 članica iz Evrope i šire regije.

Pejčinović Burić je uz odlazećeg generalnog sekretara, Norvežanina Thorbjorna Jaglanda, bila domaćin svečane sjednice u dvorani u kojoj je 1949. osnovana ta organizacija.

Vijeće Evrope je međunarodna organizacija koja broji 47 država članica - cijelu Evropu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

Vijeće je osnovalo Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja i instituciju komesara za ljudska prava.

Jedan od najvećih zagovornika osnivanja Vijeća bio je britanski čelnik Winston Churchill koji je 1949., kad je osnovano, u Zuerichu poručio: "Moramo izgraditi Sjedinjene evropske države... Prvi korak je osnivanje Vijeća Evrope", navodi se na stranicama organizacije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo