16°C
Mostar 22°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 20:00 Regija - Berlin

Merkel u Brnabić uzalud traži alternativu Vučiću

Merkel u Brnabić uzalud traži alternativu Vučiću
Foto: Vijesti.ba
Treći posjet Berlinu u manje od godinu dana, ali prvi službeni kancelarki Merkel. Premijerka Srbije Ana Brnabić u Berlinu se međutim najviše bavila gospodarstvom. Dijalog Beograda i Prištine i dalje neriješen problem.

Iako je srbijanska premijerka Ana Brnabić čest gost u Berlinu, a s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel se viđa dovoljno često i na međunarodnim konferencijama, današnji posjet Berlinu je prvi službeni boravak u njemačkoj metropoli nakon više od dvije godine od dolaska Ane Brnabić na čelo Vlade Srbije.


O Kosovu samo na rubu

Shodno nastupnom posjetu upriličene su i vojne počasti i sviranje himne nakon čega su se dvije državnice povukle na više katove kancelarskog ureda na radni ručak. A tamo se razgovaralo puno o privredi, a malo o politici. Na konferenciji za novinare nakon susreta, koja je trajala dvadesetak minuta, svega nekoliko riječi je bilo odvojeno za političko pitanje odnosa Srbije i Kosova. U posebnoj izjavi za novinare iz Srbije, nakon službene konferencije za tisak, Ana Brnabić je samo dala do znanja da se njemačka strana nije očitovala o eventualnom popuštanju kad je u pitanju rješenje koje bi se zasnivalo na razmjeni teritorija. "Njemačka strana ništa po tom pitanju nije rekla niti je predložila išta novog", rekla je Brnabić. Merkel je na pitanje novinara samo rekla da je dijalog trenutno blokiran zbog izbora na Kosovu. Ona je demantirala i medijske napise po kojima Berlin i Pariz žele vlastitog predstavnika u razgovorima o budućnosti odnosa Beograda i Prištine.


Uz vojne počasti o gospodarskim odnosima

Kancelarka Merkel je u svom kratkom obraćanju novinarima pohvalila privredne reforme u Srbiji koje su rezultirale padom broja nezaposlenih te posebno proces digitalizacije. "Što se obrazovanja mladih stručnjaka na polju informatike i digitalizacije tiče, tu bi Srbija mogla poslužiti kao uzor i ostalima u Europi", rekla je Merkel. Mnogima u dvorani je vjerojatno u tom trenutku kroz glavu prošla pomisao da bi ti mladi stručnjaci jednog dana mogli završiti na njemačkom tržištu rada. Nakon kancelarke gošća iz Beograda je opširno opisivala privredne uspjehe Srbije u posljednjem razdoblju. I pritom istaknula svoje razgovore s predstavnicima manjih i srednjih njemačkih poduzeća koji su tijekom razgovora s Brnabić jučer izrazili želju za ulaganjem u Srbiju. Kako je to jučer istaknuo predsjednik ove interesne grupe Mario Ohoven, njemački poduzetnici su posebno zainteresirani za Srbiju zbog dobre logistike i "konkurentnih plaća". Pritom se najviše govorilo o potencijalima u sektoru proizvodnje dijelova za industriju.


Privreda premijerki, politika Novim dvorima

Činjenica da Brnabić u nastupni posjet dolazi dvije godine nakon dolaska na premijersku poziciju je samo na prvi pogled neobična. Doduše, ovo je treći boravak Ane Brnabić u Berlinu u posljednjih godinu dana, no na oba prijašnja termina srbijanska premijerka je stajala u drugom planu. U studenom (novembru) prošle godine na privrednoj konferenciji dnevnika Süddeutsche Zeitung i na proljeće ove godine kada je bila samo pratnja predsjedniku Vučiću.

Neki analitičari procjenjuju da tajna ovoga kasnog posjeta leži u Novim dvorima. Dugogodišnji dopisnik njemačke novinske agencije dpa iz Beograda, autor i publicist Thomas Bray je uoči susreta u razgovoru za DW izrazio mišljenje da Merkel u premijerki Brnabić traži alternativu dijalogu s Vučićem. "Vučić nije obavio svoj dio prešutnog dogovora između Beograda i Zapada inije doveo odnose Srbije i Kosova na željenu razinu. Dok je zauzvrat Zapad više-manje šutio o katastrofalnom stanju pravosuđa i medija u Srbiji. Zato jer Vučić nije obavio svoj dio dogovora, Merkel sada traži alternativu u direktnom dijalogu s premijerkom Brnabić", rekao je Brey.

No istovremeno dodaje kako i to još jednom pokazuje neinformiranost njemačke diplomacije na Balkanu. "Očito u Berlinu još nisu u potpunosti razumjeli da u Beogradu konce vuče Vučić i da bez njega nema donošenja odluka", zaključuje Brey.

Ana Brnabić je tijekom boravka u Berlinu pokazala da su joj privredni odnosi važniji od politike. Ona je svoj dvodnevni boravak počela i završila razgovorom s privrednicima. Prvo u utorak s predstavnikom moćnog Saveza njemačkih manjih i srednjih poduzetnika, a u srijedu na kraju i s vodećim ljudima njemačke informatičke industrije. Pogotovo na ovom zadnjem terminu srbijanska premijerka, kojoj je IT branša posebno važna tema još iz vremena kada je bila zadužena za taj ministarski resor.


(Vijesti.ba / DW)

Izdvajamo