14°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 17:31 Politika - Visoki predstavnik

Inzko kritikuje SDA: Koncept koji izaziva dodatne tenzije

Inzko kritikuje SDA: Koncept koji izaziva dodatne tenzije
Valentin Inzko / Vijesti.ba
Ured visokog predstavnika je nedavno odgovorio na niz novinarskih pitanja u vezi sa deklaracijom SDA koja je usvojena na nedavnom kongresu te stranke.

Budući da su neki pogrešno protumačili naš odgovor, visoki predstavnik želi pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na kongresu SDA, saopćeno je danas iz OHR-a.

Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formulira svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije.

Visoki predstavnik želi jasno istaknuti da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštivanju Daytonskog sporazuma.

On uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantira suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru.

Visoki predstavnik duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata. Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi.

Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima, navodi se u saopćenju iz Ureda visokog predstavnika.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo