9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 16:27 Kultura - Sarajevo

Predstavljeno djelo "Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne"

Predstavljeno djelo "Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne"
Foto: FENA
Djelo od tri toma „Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne“ autora Esada Kurtovića, profesora na Filozofskom fakultetu, predstavljeno je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Izdavači, recenzenti i predstavnici akademske zajednice smatraju to djelo kapitalnim, izuzetno vrijednim doprinosom historiografiji Bosne i Hercegovine posebno stoga što omogućuje uvid na jednom mjestu u historiografske činjenice kojih nema pohranjenih u BiH već isključivo u povijesnoj građi Državnog arhiva u Dubrovniku.

Promotor i jedan od recenzenata dr. Relja Seferović iz Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku ukazao je na ogroman značaj ovog Kurtovićevog poduhvata, jednog od onih čija vrijednost se odavno prepoznaje u Zavodu koji inače djeluje u okrilju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Između ostalog Kurtovićevo trotomno djelo, koje je iziskivalo više od 4.700 ispisa građe Dubrovačkog arhiva, svjedoči o komunikaciji u poslovnim odnosima ljudi iz Bosne i Dubrovačke komune, kasnije Dubrovačke Republike, u periodu između 1341. i 1526. godine. Po Seferovićevom mišljenju, to je impozantna zbirka, doprinos "našem boljem shvatanju Bosne i Dubrovnika“.

On je izrazio želju da profesor Kurtović istraje u daljnjem radu kako bi doprinos "našoj historiografiji“ bio još jači.

Autor djela, prof. dr. Esad Kurtović, kazao je da ova njegova zbirka izvora iz Dubrovačkog arhiva sadrži veliki broj dokumenata vezanih za političku, privrednu i kulturnu historiju, koja će sadašnjim i budućim istraživačima i čitaocima omogućiti podatke na jednom mjestu.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za historiju Sarajevskog univerziteta Sedad Bešlija napominje da djelo 'zalazi' i u period osmanske Bosne i daje veliki doprinos historiografiji ne samo Bosne i Hercegovine.

Po mišljenju prorektorice na Sarajevskom univerzitetu Maide Čohodar Husić, ovakva djela su najbolji lijek od zaborava mnogih trenutaka iz historije.

"Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne” prof.dr. Esada Kurtovića štampana je u suradnji Instituta za historiju UNSA, Historijskog arhiva Sarajevo i Filozofskog fakulteta, pa time svjedoči i o međuinstitucionalnoj suradnji u nastanku tako važnih, kapitalnih djela, rečeno je na promociji.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo