2°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 15:41 Politika - Nakon sjednice GO

Dodik bi da FBiH i RS razgovaraju o budućnosti BiH, želi ukidanje Suda, Tužilaštva, SIPA-e ...

Dodik bi da FBiH i RS razgovaraju o budućnosti BiH, želi ukidanje Suda, Tužilaštva, SIPA-e ...
Foto: Vijesti.ba
GO SNSD je odbacio deklaraciju SDA. Traže odgovornost visokih predstavnika.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas na konferenciji za novinare da je Glavni odbor zaključio da je neprihvatljiva deklaracija SDA, te potvrdio da Republika Srpska treba tražiti afirmaciju prava na samoopredjeljenje.

Članovi GO posebno su, navodi, preferirali odnos prema političkim pitanjima, koji se može sažeti u tri segmenta.

- Jedan je vezan za rad, odnosno intervencionizam međunarodne zajednice, gdje GO ostaje pri tome da je uvođenje bonskih ovlaštenja bilo mimo Ustava, da nije bilo u skladu s međunarodnim sporazumom i da sve što je proizvedeno na bazi bonskih ovlaštenja ne može da bude definitivno - ističe lider SNSD-a.

U ovoj stranci, kako navodi, to smatraju privremenim rješenjem i o tome, dodaje, treba da se obavi rasprava na bazi činjenice "da je RS strana i da zajedno sa FBiH može da raspravlja o svim tim pitanjima".

- Mi odbacujemo intervencionizam međunarodne zajednice, prije svega visokog predstavnika, odbacujemo sve njegove nametnute odluke i tražimo dijalog u okviru BiH o svim pitajima koja su ranije bila predmet intervencije međunarodne zajednice - dodao je Dodik.

Prvenstveno tu mislimo, nastavlja, na zakone koji su mijenjali sistem nadležnosti u BiH i doveli da RS ostane bez više od 60 svojih nadležnosti.

- GO smatra da nema mogućnosti da se raspravlja o tome da se u Ustav ugrade oblasti kao što su odbrana, sigurnost, pravosuđe, fiskalni sistem. Danas su te oblasti u BiH regulisane zakonom koji nisu u skladu s Ustavom i nemaju svoju ustavnu podlogu - ističe Dodik.

GO SNSD odbacuje bilo kakve prijedloge i ne smatra ih kao osnov za bilo kakve razgovore u pogledu prijedloga da se formira Republika BiH, da se izvrši njena teritorijalna transformacija i da se u tom pogledu definiše novi glavni grad.

- To su za nas neprihvatljivi pristupi, to je za nas urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, to je antiustavna djelatnost i to ugrožava mir u BiH. Stoga, SNSD smatra, ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, da treba primjenjivati odredbe Ustava BiH - pakt o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje - rekao je Dodik.

Kako je istakao, definitivno je jasno da u Ustavu BiH postoji odredba na samoopredjeljenje i da je treba na pravi način čitati i afirmisati.

- SNSD prihvata razgovore o svim ovim pitanjima. Predložili smo da se održi sjednica NSRS i da se na njoj utvrdi prijedlog da se sa FBiH razgovara o Zakonu o odbrani, o Zakonu o VSTV i o Zakonu o indirektnim porezima. Samo za te tri oblasti postoje neke odluke NSRS da se o njima razgovara. Sve druge, kao što su Sud i Tužilaštvo, OSA, SIPA, sve je to urađeno mimo Ustava i mimo saglasnosti RS i to treba smatrati privremenim i ne može nikada da se prihvati kao trajno rješenje - poručuje Dodik.

O ovim pitanjima treba da razgovaraju delegacije koje će formirati NSRS i Parlament FBiH, ističe lider SNSD-a.

- Ukoliko se odbiju bilo kakve aktivnosti na tom planu, GO SNSD-a će tražiti da se svi ti zakoni i odluke koje su donesene pod pritiskom visokog predstavnika, ne smatraju validnim - naglašava Dodik.

Glavni odbor SNSD-a dao je podršku konstituisanju pravnog tima koji bi trebalo da pokrene razgovore i traži krivičnu odgovornost visokih predstavnika, zbog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja.

Smatraju da je neprihvatljiv dalji ostanak visokog predstavnika u BiH.

Јedan od zaključaka je da GO SNSD ostaje privržen vojnoj neutralnosti u skladu sa rezolucijom NSRS.

Dodaje da se između ostalih zaključaka navodi urgentno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, te istakao da je neprihvatljivo da tu budu strane sudije.

Istakao je da je GO SNSD-a izabrao Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičića za potpredsjednike stranke, dok je Luka Petrović ponovo izabran za generalnog sekretara.

- GO je izabrao i Predsjedništvo SNSD koji broji 45 imena, a u njemu su pored pet potpredsjednika i generalnog sekretara i predsjednik Aktiva žena Nada Tešanović, te predsjednik mladih SNSD-a - rekao je Dodik.

Srbija i ukidanje visokog predstavnika

Odgovarajući na pitanja novinara, Dodik je već za narednu sedmicu najavio sjednicu Predsjedništva SNSD-a, do kada bi već trebao biti pripremljen materijal za posebnu sjednicu NSRS.

- Iduće sedmice ćemo, u saradnji sa skupštinskim rukovodstvom, vidjeti kad bi bilo optimalno vrijeme za održavanje sjednice, ali mi vjerujemo da bi to moglo biti u narednih 10-15 dana - dodaje Dodik.

Osvrnuvši se na Programsku deklaraciju SDA, naglašava da je ta stranka pretjerala u svom političkom stavu vezano za reforme.

- Mi vjerujemo i potpuno smo sigurni da je međunarodna zajednica podržala sve transformacije koje su se do sada desile na zahtjev SDA i da je upravo i ovo što oni sada čine nekako ohrabreno od strane tih istih iz međunarodne zajednice. Za nas je to neprihvatljivo i za nas to nikada neće moći biti na dnevnom redu - izričit je Dodik.

Za subotu u 12 sati najavio je sastanak predsjednika parlamentarnih političkih partija iz RS-a s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima, koga će upoznati sa novonastalom situacijom.

- Mi vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o njegovom radu i ocijeni da li je taj rad bio u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH. I da reaguje na ono što smo i mi danas ovdje zaključili, a to je da ćemo od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže njegovo ukidanje - dodao je Dodik.

Sastanak sa Šarovićem i Borenovićem

Zajedno s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, kaže, sinoć se susreo s liderima PDP-a Branislavom Borenovićem i SDS-a Mirkom Šarovićem.

- Predložili smo im da oni napuste Savjet ministara, a mi da ne uđemo. I da svi zajedno u novoj konstelaciji razgovaramo kako ćemo zajedno ući i da li ćemo ući u institucije BiH - pojašnjava Dodik.

Druga varijanta bi bila, nastavlja, da oni ostanu u Savjetu ministara, a da SNSD insistira na činjenici da postoje izborni pobjednici koji nose odgovornost od naroda da se bave važnim pitanjima na nivou BiH.

- U svakom slučaju, bar da u segmentu zajedničkog nastupa svih političkih partija obezbijedimo u NSRS zajednički dokument koji bi bio osnova ovog što predlaže SNSD. Naravno, prihvatit ćemo sve što oni predlože a što bude išlo u funkciji jačanja digniteta same RS - dodaje Dodik.

Podsjeća da je RS 2007. godine veoma jasno manifestovala svoju snagu, kada je visoki predstavnik Miroslav Lajčak pokušao da interveniše u Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

- Svi odgovorni ljudi, sreća pa su tada bili iz SNSD-a, su rekli da ne žele više da rade u zajedničkim institucijama. Gospodin Špirić je napustio mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, gospodin Živković mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a gospodin Nebojša Radmanović, kao tadašnji član Predsjedništva, najavio da i on napušta Predsjedništvo. A onda su visoki predstavnik i OHR, ti veliki bajni moćnici, povukli svoju odluku. I to je bio momenat od kojeg se OHR više nikad nije oporavio u pogledu nametanja svojih rješenja - smatra lider SNSD-a.

O smjeni Bratića

Dodik je prokomentarisao i današnje podnošenje ostavke potpredsjednika NSRS Senada Bratića.

- SNSD ne misli da sa SDA-om radi bilo kakve poslove - što se tiče zajedničkih institucija, mi ne možemo da biramo koga je izabrao bošnjački narod. Ali ovdje možemo da u našim institucijama našim glasovima odlučujemo ko može da bude ili ne bude - potcrtava Dodik.

Prema tome, nastavlja, imajući u vidu da je i sam Bratić učestvovao u radu Kongresa SDA, „i da se nije ogradio od mjera koje su uperene protiv RS, mi smatramo da je veoma neprihvatljivo da dalje u tom reprezentativnom smislu neko iz SDA i dalje prima platu i dobija određene privilegije, a da glasa na stranačkim organima protiv same RS“.

- Pristupili smo inicijativi o smjeni Bratića, a onda je on, kada je vidio da je to gotovo, sam podnio ostavku. SNSD će predložiti svog kandidata iz naših redova za potpredsjednika NSRS - zaključio je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo