16°C
Mostar 22°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 10:36 BiH - Nastavljena sjednica

Poslanici parlamenta RS-a o izboru notara

Poslanici parlamenta RS-a o izboru notara
NSRS / Vijesti.ba
Šesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o notarima po hitnom postupku.

Razlog za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona proizilazi iz potrebe usaglašavanja s odlukom Ustavnog suda RS-a prema kojoj su neustavnim proglašene pojedine odredbe, koje su propisivale uslove za obavljanje službe notara, potrebu za notarskim pomoćnicima i uslove za njihovo imenovanje, kao i plaću notarskih pomoćnika.

Radi provođenja Odluke Ustavnog suda RS-a i omogućavanja raspisivanja konkursa za izbor notara, neophodno je donijeti izmjene i dopune Zakona o notarima, jer će jedan broj njih prestati s radom zbog navršenih 65 godina života.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine su prijedlozi zakona o ličnom imenu; likvidacionom postupku; pravosudnom ispitu, nasljeđivanju; te između ostalog o privrednim društvima.

Poslanici su tokom jučerašnjeg dana završili raspravu o samo tri tačke.

Razmotran je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima - po hitnom postupku.
Razlog za donošenje Zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Prije toga, entitetski parlament je konstatovao ostavku ministrice trgovine i turizma RS Dragice Kovač, a na tu funkciju je izabrala Suzana Gašić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo