6°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 8°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

17.09.2019 / 13:36 BiH - Crnadak-Golić

Jaki argumenti protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Jaki argumenti protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori
Igor Crnadak / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra da naša zemlja ima čvrste argumente i detaljno obrazloženje protiv najave Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na samoj granici s BiH, u blizini općine Novi Grad/Bosanski Novi.

Nakon razgovora u Banjoj Luci s ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, Crnadak je rekao da su svi nivoi vlasti u BiH zajedno radili s ciljem da se spriječi odlaganje otpada na toj lokaciji

On će predvoditi delegaciju BiH na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj će još jendom biti skrenuta pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško nu kasarni Čerkezovac.

Predstavit će, kaže, sve ono što je rađeno u protekle četiri godine.

-U prlici smo da podnudimno čvrste argumente i činjenice, koje u našu korist i vrlo konkretno obrazloženje zašto to odlagalište ne treba da bude na Trgovskoj gori, gdje će ugroziti stotine hiljada ljudi- rekao Crnadak.

Najavio je razgovore s ministrima vanjskih poslova iz Hrvatske i Slovenije, kao i generalnim sekretarom IAEA kako bi ukazalo na ovaj problem.

-BiH mora ići do kraja i iskorstiti sve raspoložive mogućnosti i mjere da pokušava da spriječi tu odluku Hrvatske - rekao je on.

Ministrica Golić je također još jednoma apelovala na vlasti Hrvatske da promjene odluku i odaberu neku drugi od sedam lokacija koje su bile predviđene ranijim dokumentima za odlaganje tog otpada.

-Najbolja im je lokacija mjesto Vrbine, koje predlaže Slovenija, uz Nuklearnu eleketranu Krško- rekla je Golić.

Upoznala je Crnatka s dosadašnjim postigntim koracima, među kojima je i odluka Vlade RS-a da proglasi Park prirode Una, koji se graniči s Nacionalnim parkom Una u Federaciji čime je cijeli njen tok zaštićen.

To je, kaže, još jedan od mehanizama u borbi BiH protiv najava Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj gori.

Posjetila je da 27.septembra biti održan protest građana, a očekuje su ne samo predstavnici općina u slivu rijeke Une, već i nekih općina iz Hrvatske.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo