15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

17.09.2019 / 11:43 BiH - Dužnost će preuzeti 24. septembra

Kathleen Kavalec je nova šefica Misije OSCE-a u BiH

Kathleen Kavalec je nova šefica Misije OSCE-a u BiH
Foto: State.gov
Bivša zamjenica pomoćnika sekretara Biroa za evropska i evroazijska pitanja pri američkom Stejt departmentu, ambasadorica Kathleen Kavalec imenovana je za novu šeficu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ...

... a dužnost će preuzeti 24. septembra 2019. godine, prenosi N1.

Ambasadorica Kavalec je obnašala više diplomatskih dužnosti. Između ostalog, bila je direktorica Odsjeka za ruska pitanja pri Birou za evropska i evroazijska pitanja, te zamjenica stalnog predstavnika i zamjenica šefa Misije SAD pri UNESCO-u u Parizu.  

Ona je obnašala i funkciju zamjenice koordinatora za američku pomoć Evropi, Evroaziji i Srednjoj Aziji, te dužnost direktorice Odsjeka za prevenciju konflikta pri Uredu koordinatora za obnovu i stabilizaciju.

Njene inozemne dužnosti obuhvataju službu na različitim lokacijama, kao što su Rusija, Ukrajina, Rumunija i Brazil. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja Stejt departmenta, kao i nagradu predsjedničkog ranga.

Ambasadorica Kavalek diplomirala je političke nauke na Univerzitetu "Berkeley" u Kaliforniji, a magistrirala vanjske poslove na Univerzitetu "Georgetown".

Njeno poznavanje stranih jezika uključuje jezike Bosne i Hercegovine, te ruski, francuski, španski, portugalski i rumunski jezik. Udata je i ima troje djece, prenosi avaz.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo