19°C
Mostar 29°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

16.09.2019 / 15:35 Politika - Reakcija na spornu Deklaraciju

Ivanić: Partije iz RS treba da stave do znanja da im SDA nije partner

Ivanić: Partije iz RS treba da stave do znanja da im SDA nije partner
Mladen Ivanić / Vijesti.ba
SDA je deklaracijom pokazala šta joj je cilj, a to je BiH bez entiteta i RS. Mislim da bi većina partija iz RS trebalo da im stavi do znanja da im SDA nije partner dok to ne promijeni, istakao je počasni predsjednik PDP i biviši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On dodaje da ovakav stav SDA nije ništa novo i da je to poznato od ranije, ali da su sada po prvi put smogli hrabrosti da to direktno kažu.

"Vrlo je zanimljivo to da nema apsolutno nikakve osude ovakvog poteza SDA od strane međunarodnih institucija i to nije dobro. To će samo proizvesti dalje nepovjerenje", kazao je Ivanić za Insajder, te dodao:  

"Mislim da tek sad u ovim uslovima nema šanse da se vlast na nivou BiH formira, kao što sam i govorio od samog početka, a sada mislim da je to praktično nemoguće i da nas čekaju tri godine stagnacije i tavorenja bez bilo kakve šanse da se neke stvari promijene, osim ako ne dođe do jasnije međunarodne osude ovoga što je SDA uradila. Na neki način to i očekujem. Njihova ćutnja je prećutno odobravanje i to nikako nije dobro za opšte povjerenje prema Dejtonskom sporazumu. Predstavnici međunarodne zajednice morali bi biti jasni u svojoj osudi.  Ako to prećute to će pokazati do kraja da se vode dvostrukim standardima".

On je prokomentarisao i stav Edina Ramića, potpredsjednika SDA, koji je, kako prenosi Insajder, između redova poručio da se SDA treba okrenuti pregovorima sa SNSD-om.

"To je za očekivati. Ako dođe do zaoštravanja onda očekujem potez SNSD koji zajedno sa HDZ-om BiH može promijeniti rukovodstvo Doma naroda BiH i pokazati da im SDA stvarno nije partner. Vidjećemo da li će se to desiti. Očigledno je da se SDA toga boji i zbog toga insistira da nastavi da razgovara sa SNSD-om jer su oni postigli sve te dogovore ranije", naveo je Ivanić.

Na pitanje da prokomentariše najave  o imenovanju specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan, koje su se jutros pojavile u medijima, Ivanić je rekao:

"To su sve spekulacije i ja to ne bih komentarisao dok se ne vidi da li će se to stvarno desiti. Pored komesara zaduženog za proširenje ne mislim da će tu biti posebnih dodatnih aktivnosti".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo