5°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

16.09.2019 / 14:44 BiH - Tužilaštvo BIH

Uhapšen Radovan Paprica i Slavko Ognjenović za zločine na području Foče

Uhapšen Radovan Paprica i Slavko Ognjenović za zločine na području Foče
Tužilaštvo BIH / Vijesti.ba
Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Foče, locirali su, identificirali i uhapsili Radovana Papricu, zv.”Papro”, rođenog 1953. godine u Foči i ...

... Slavka Ognjenovića, zv.”Mačak”, rođenog 1965. godine u Foči.

Oni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su tokom širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Tokom dana, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o prijedlogu mjere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu.

Tužiteljstvo BiH radi na većem broju predmeta koji se odnose na ratne zločine s elementima silovanja i seksualnog zlostavljanja, što su posebno osjetljivi predmeti, za počinjene ratne zločine koji su na žrtve i oštećene osobe, ostavili teške posljedice, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo