15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

16.09.2019 / 10:55 Ostali sportovi - Jedanaestostruka prvakinja BiH

Lejla Tanović osvojila peto mjesto na UCI C1 utrci u Mađarskoj

Lejla Tanović osvojila peto mjesto na UCI C1 utrci u Mađarskoj
Lejla Tanović / Vijesti.ba
Jedanaestostruka prvakinja BiH i četverostruka balkanska prvakinja u biciklizmu Lejla Tanović osvojila je peto mjesto na UCI C1 utrci u Mađarskoj te upisala novih 20 UCI bodova.

Pobjedu je odnijela iskusna Poljakinja Maja Włoszczowska, dvostruka osvajačica olimpijske medalje, drugo mjesto zauzela je mađarska državna prvakinja i trenutno osamnaesta rangirana biciklstkinja svijeta Barbara Benko dok je podij upotpunila Italijanka Marchet Giorgia.  

Utrka se vozila u šest krugova a Tanović se nakon prvog kruga nalazila na osmoj poziciji da bi tokom utrke napredovala te pred sami cilj zauzela peto mjesto.

- Ovo mi je jedna od najdražijih utrka jer sam uspjela pokazati svoj potencijal u odnosu na mnogo iskusniju konkurenciju koja duži niz godina nastupa na svjetskim kupovima. Tokom utrke sam postepeno napredovala da bih u posljednjem krugu pojačala tempo i postavila svoje drugo najbrže vrijeme po krugu i zauzela petu poziciju - rekla je Tanović.

Najuspješnija bh. biciklistkinja trenutno zauzima 78. mjesto na svjetskoj ranking listi a nakon upisa bodova očekuje je napredak.

- U olimpijskom ciklusu za svaki UCI bod se vodi velika borba tako da je 20 bodova iz Mađarske u jakoj konkurenciji izuzetno vrijedno za nas. Lejla je vozila jako od samog starta te pokazala mentalnu snagu u zadnjim krugovima utrke. Do kraja sezone nas očekuju još dvije utrke, a sljedeća je već naredne sedmice ponovo u Mađarskoj - rekao je selektor reprezentacije Amar Njemčević.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo