8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

15.09.2019 / 21:45 Svijet - S-400

Rusija naoružava Tursku: Ispoštovali i drugu fazu isporuke raketnih sistema

Rusija naoružava Tursku: Ispoštovali i drugu fazu isporuke raketnih sistema
Foto: Vijesti.ba
Rusija je uspješno okončala drugu fazu isporuke komponenata raketnih sistema "S-400" Turskoj, kako je bilo i predviđeno ugovorom, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruski vojni transportni avioni danas su prebacili i komponente za drugu bateriju raketnog sistema `S-400` Turskoj", navodi se u saopštenju.

Isporuka sistema Turskoj počela je 12. jula, a prva faza okončana je 25. jula. Druga faza isporuke počela je 27. avgusta.

Ruski sistem "S-400 trijumf" najnoviji je protivavionski raketni sistem koji je osmišljen za uništavanje borbenih aviona, balističkih i krstarećih raketa i meta na zemlji.

Sistem može da gađa aerodinamične mete u dometu do 400 kilometara i taktičke balističke mete koje lete brzinom od 4,8 kilometara u sekundi na razdaljini do 60 kilometara. Te mete uključuju krstareće rakete, taktičke i strateške avione i bojeve glave balističkih raketa.

Radari ovog sistema mogu da detektuju mete u vazduhu na razdaljini do 600 kilometara, navodi TASS.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je isporuka drugog dijela ruskog raketnog sistema "S-400" završena danas i dodao da će sistem biti operativan u aprilu naredne godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo