14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

15.09.2019 / 11:34 Regija - Nastaviti dijalog s Beogradom

Scott: Poruka jasna, SAD žele da Kosovo ukine takse

Scott: Poruka jasna, SAD žele da Kosovo ukine takse
Kyle Scott / Vijesti.ba
Naša poruka je jasna: SAD žele da Kosovo ukine takse kako bi se dijalog s Beogradom ponovo pokrenuo, izjavio je odlazeći ambasador SAD Kyle Scott u intervjuu za današnji Kurir.

Komentarišući medijske navode o tome da je nemoguće da svjetska sila poput SAD nije mogla na nađe način da primora kosovsku vlast da ukine takse, Scott kaže da tako govore oni koji ne mogu da prihvate da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja.

"Mi ne možemo da primoravamo ni Kosovo, ni Srbiju", kazao je ambasador i ponovio da je sada najbitnije da Priština dobije novu vladu, da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH i da se dijalog nastavi.

Kako je rekao, SAD su tu kao partner, koji podržava proces normalizacije između Beograda i Prištine i učiniće sve da ohrabre i omoguće objema stranama da do dogovora dođe.

Kaže i da je to u interesu naroda i u Srbiji i na Kosovu, ali i cijelog regiona, EU i SAD.

Na pitanje koliko novoimenovani specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Matthew Palmer može da doprinese rješenju kosovskog pitanja, kazao je da će Palmer nastojati da SAD pojačaju diplomatske napore u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država zapadnog Balkana u evropske institucije.

Scott je dodao da Palmer, inače, veoma dobro poznaje region, Srbiju, ali i problem Kosova, te da je uvjeren da je on idealna osoba da doprinese normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Upitan koliko se i u kom smjeru Srbija promijenila za prethodne tri i po godine koje je proveo u Srbiji, ambasador je rekao da su ekonomski odnosi Srbije i SAD napredovali u proteklom periodu, a da Srbija napreduje na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali i da treba snažnije da radi na unapređenju vladavine prava, boljoj efikasnost pravosuđa, većoj slobodi medija.

Podsjetio je da su američke investicije dostigle su četiri milijarde dolara, da je zahvaljujući tome otvoreno gotovo 20.000 radnih mjesta.

Na pitanje u čemu se Srbija može još popraviti i šta nam to nedostaje, rekao je da, kao i u SAD, Srbiji nedostaje efikasan dijalog između raznih političkih strana, pa treba još da se radi na stvaranju atmosfere da se u društvu mogu čuti različiti stavovi, čak i ako se ne podudaraju sa politikom vladajuće većine.

O saradnji sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije Scott je rekao da je bila korektna, profesionalna i, kako on ocjenjuje, plodna.

"On je uvijek bio dostupan za mene i druge američke zvaničnike. O svemu smo otvoreno razgovarali. Mislim da smo se razumjeli oko opredjeljenja SAD i Srbije za rad na miru i stabilnosti u regionu, za napredak bilateralnih odnosa i za dalji napredak Srbije u pravcu EU. Srbija je izabrala strateški cilj pridruživanje EU, a to je strateški cilj koji SAD podržavaju i žele da pomognu Srbiji i liderima Srbije na tom putu", precizirao je Scott.

Upitan kako gleda na činjenicu da nemali dio građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osjećanja u odnosu prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja te kako to promijeniti, Scott je rekao da to dobro zna i da bi se možda i on na njihovom mjestu isto osjećao, ali da ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vrijeme unazad.

"Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsjetim da su odnosi SAD i Srbije kroz historiju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vrijeme Miloševićevog režima. Dvije decenije su prošle od tada. Krajnje je vrijeme da krenemo naprijed i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Djelimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mjesto u Evropskoj uniji", rekao je Scott.

Primijetio je da nije loše da se ponekad podsjetimo snažnih historijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD, a kao modela za budućnost, prenosi Tanjug.

Na pitanje koliko su realne šanse da predsjednik SAD Donald Trump posjeti Srbiju, ambasador je rekao da nema konkretan odgovor na to pitanje, ali da bi mu bilo veoma drago da američki predsjednik dođe u posjetu.

Scott je, budući da se njegov mandat bliži kraju, rekao da mu je bila da obavlja tu dužnost i da je ponosan što je radio sa tako divnim ljudima - i Amerikancima i Srbima - posvećenim unapređenju srpsko-američkih odnosa.

"Ponijeću odavde pozitivne utiske i sjećanja na lijep, ali i intenzivan dio mog života koji sam proveo u Srbiji. Teški i negativni utisci su dio mog posla, pa se na njih ne treba posebno osvrtati", zaključio je Kyle Scott u intervjuu za Kurir.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo