10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

14.09.2019 / 11:59 Politika - U toku 7. Kongres

Poruke Daula, Erdogana i Krišto novom rukovodstvu SDA

Poruke Daula, Erdogana i Krišto novom rukovodstvu SDA
Borjana Krišto / Vijesti.ba
U sarajevskoj dvorani Zetra u toku je 7. Kongres SDA, najbrojniji i najveći u 27 godina dugoj istoriji stranke. Na dnevnom resu je izbor predsjednika, potpredsjednika, članova Glavnog odbora, te Nadzornog i Etičkog odbora.

Kongresu prisustvuje više od 1.200 delegata, te brojni gosti, predstavnici drugih političkih partija, međunarodnih organizacija i stranih ambasada akreditovanih u BiH.

Kongres je otvorio aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je ujedno i jedini kandidat na tu funkciju. Nakon što su izabrana radna tijela i usvojen dnevni red Kongresa, uslijedilo je obraćanje gostiju.  

U pisanoj poruci Joseph Daul, predsjednik Evropske narodne partije, čija je članica i SDA, poželio je uspješan rad 7. Kongresu, uz konstataciju da svi koji dobiju povjerenje na stranačkim izborima snose veliku odgovornost.

"BIH bez vašeg doprinosa neće krenuti naprijed u evroatlantske i evropske integracije", poručio je Daul članovima SDA, te pozdravio opredijeljenost ove stranke za pomenute procese.

Daul je između ostalog napisao da Izetbegović, kao predsjednik SDA, ima veliku odgovornost da osigura da stranka bude podrška za provođenje potrebnih reformi za konsolidaciju vladavine prava, uspostavu nezavisnog pravosudnog sistema i borbu protiv korupcije na svim nivoima, da stranka daje doprinos stabilnosti, integritetu i jedinstvu zemlje; kao i da poštuje obaveze preuzete kroz zajedničku deklaraciju EPP-a iz 2014. godine, te zagovara temeljne vrijednosti EPP-a i principe navedene u njoj.

Poruku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana pročitao je potpredsjednik njegove stranke AKP. Erdogan je pozdravio sve članove i goste Kongresa, te im poželio uspješan rad.  

On je između ostalog kazao kako je stabilnost BiH od ključnog značaja za Tursku.

"Turska je uvijek bila uz BiH i nikada je nije ostavila samo ni na bilateralnim ni na multilateralnim platformama", stoji u poruci predsjednika Turske.

Erdogan je između ostalog poručio da je SDA jedna od glavnih arhitekata uspjeha BiH u postratnom periodu.

"Turska će kao i do sada biti uz BiH i kada su dobri i kada su loši dani", rekao je između ostalog Erdogan.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto podsjetila je na saradnju ove stranke sa SDA, kao i na činjenicu da dugo godina zajedno participiraju na svim nivoima vlasti u BiH.

"Nije to samo odnos između dvije stranke, nego i odnos između dva naroda", rekla je Krišto.

Ona je istakla da je politika hrvatskoh naroda, predvođenog HDZ-om BiH, izgradnja BiH kao države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih njenih građana, te EU i NATO integracije.

"Da bismo to postigli, potrebno nam je više povjerenja i poštovanja. Današnje vrijeme je puno izazova i iskušenja, koji mogu biti pretpostavka nestabilnosti u BiH. Duboko vjerujem da će na današnjem Kongresu SDA izabrati rukovodstvo koje će sa predstavnicima druga dva naroda krenuti u konkretne reforme koje su nužne BiH", poručila je, između ostalog, Krišto.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo